Hogyan Készülj Fel A Lakás Megtekintésére?

Egy átlagos lakáskeresés több hónapig tart, és akár több tucat lakás megtekintésével is járhat. Minden bejárást vegyél komolyan, és készülj fel rájuk. Összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amik nélkül nem érdemes lakásbejárásra indulni.

1. A szempontjaidat állítsd fontossági sorrendbe

Mindannyian álomotthonról ábrándozunk, többségünknek mégis kompromisszumot kell kötnie az igényei és a lehetőségei között. Ha átgondolod és rangsorolod a feltételeidet, egységes szempontok alapján tudod összehasonlítani az összes lakást – különösen, ha nem egyedül költözöl, és a család minden tagjának elvárásait kell összeegyeztetni.

Kezdd azzal, hogy válogatás nélkül összeírod az elképzelt, új otthon jellemzőit. Fontos, hogy eszedbe jusson minden szempont, akármilyen lényegtelennek tűnik is egyelőre. Majd válogasd ki a lista élére azokat, amelyekhez minden körülmények között ragaszkodsz. Végül a maradékot állítsd fontossági sorrendbe. A letisztázott listádat minden megtekintett lakásba vidd magaddal, és értékeld a szempontrendszerednek megfelelően. Mi az, amiből tudsz engedni, mi az, ami mindenképp lényeges?

2. Legyen nálad a hirdetés adatlapja

A lakáskeresési hajszában nem ritka, hogy minden napra jut egy kiszemelt lakás. Ilyen tempó mellett nem hagyatkozhatsz csak a memóriádra, az előző nap átfutott hirdetés halvány emlékeire. Két javaslatunk van: az első, hogy minden kiszemelt lakás hirdetését nyomtasd ki, és akár jegyzetelj is a papírra a találkozó előtt és közben. A második, hogy az ingatlan.com applikációján mentsd el a kedvenc hirdetéseidet. Így könnyen megtalálod az ingatlan adatlapját, és jegyzetelhetsz a Megjegyzés írása szövegdobozba. A helyszínen tételesen ellenőrizd, a lakás mindenben megfelel-e a hirdetésnek.

3. Jegyzetelj bőven, fényképezz illedelmesen

Jegyzetek nélkül egy-két megtekintett lakás még észben tartható, de ki emlékezne akár csak a harmadikra a lakáskeresési hajsza kellős közepén?

Célszerű, ha helyszíni tapasztalataidat és az eladó válaszait leírod – vagy a kinyomtatott hirdetésre, vagy az applikáción belül a Mentett keresések menüpontnál a Megjegyzés írása szövegdobozba. A lakás jellemző pontjait fényképezd le, főleg akkor, ha nem egyedül döntesz. Fényképezés előtt természetesen kérd az eladó engedélyét, hiszen nem biztos, hogy mindenki szeretné megörökíttetni szertehagyott személyes tárgyait.

4. Állj készen az ajánlattételre

Egy átlagos lakáskeresés hónapokig is elhúzódhat. Nem tudhatod előre, mikor toppansz be álmaid lakásába, és mikor kell gyors és határozott döntést hoznod. Ilyen esetben pedig komoly vevőjelöltnek kell mutatkoznod az eladó szemében.

Ezért még mielőtt megérkezel a bejárásra, gondold át, mennyire konkrét ajánlatot tudsz tenni. Mekkora előleget tudsz fizetni és mikor? Mikor tudod vagy szeretnéd birtokba venni a lakást? Mikor szeretnéd aláírni a szerződést? Meg szeretnéd másnak is mutatni a lakást, vagy egyedül döntesz? Van-e már ügyvéded a szerződés elkészítésére? Ha határozott választ tudsz adni ezekre a kérdésekre, akkor nem kell a helyszínen kapkodva rögtönöznöd az anyagi és szervezési kérdésekről.

Ha megfogadtad tanácsainkat, és gondosan felkészültél a lakás bejárására, gondold át, mit szeretnél kérdezni az eladótól. Összegyűjtöttük a legfontosabb témákat: 5 kérdés, amit tegyél fel az eladónak.

Eladó vagy kiadó ingatlanod van? Add fel itt a hirdetésedet!