Tanácsadó

Vásárlóknak

Milyen költségei vannak a hitelfelvételnek?

Ha hitelt szeretne felvenni ingatlanvásárláshoz, ne feledkezzen meg róla, hogy számos egyszeri költség is felmerül, mielőtt hozzájut a kölcsönhöz. Összegyűjtöttük Önnek az 5 leggyakoribb kiadást.

Hogyan készüljön fel a lakás megtekintésére?

Egy átlagos lakáskeresés több hónapig tart, és akár több tucat lakás megtekintésével is járhat. Minden bejárást vegyen komolyan, és készüljön fel rájuk. Összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amik nélkül nem érdemes lakásbejárásra indulnia.

5 kérdés, amit tegyen fel az eladónak

Mielőtt megvásárol egy ingatlant, találkozzon minél többször az eladóval, és faggassa ki minél részletesebben az ingatlan állapotáról, történetéről, jogi helyzetéről. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani néhány fontos szemponttal.

Milyen költségekkel kell számolnia a vételáron felül?

Amikor ingatlankeresésbe kezd, számoljon azzal is, hogy nem csak a vételárat kell majd kifizetnie. Vegye figyelembe az alábbi költségeket is, amikor a keresőben beállítja az árat. Összeállításunk nem tartalmazza az összes lehetséges költséget, csak a leggyakoribbakat.


Eladóknak

Hogyan válasszon ingatlanközvetítőt?

Egy jó ingatlanközvetítő feladata, hogy szakértelmével, tapasztalatával, piacismeretével segítse és képviselje Önt egy olyan piacon, amelyre az emberek nagy része az életben csak néhányszor merészkedik ki – az ingatlanpiacon. Hogyan lehet eldönteni, hogy a rengeteg ajánlkozó közvetítőből melyiket válassza? Segítünk pár fontos szemponttal.

Miben segíthet az ingatlanközvetítő?

Mielőtt úgy dönt, hogy maga kezdi hirdetni ingatlanát, gondolja végig, nem éri-e meg jobban, egy szakembert megbíznia ezzel. Összeszedtünk Önnek tíz területet, ahol egy jó ingatlanközvetítő segíthet.

Tippek a lakás felkészítéséhez

Tegyen meg mindent azért, hogy a lakás a legjobb arcát mutassa, mikor a fontos látogatók érkeznek. A rendezett lakás nem csak barátságosabb benyomást kelt, hanem tágasabbnak is tűnik. A felkészítés felér egy pár napos nagytakarítással, de megéri. Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb tennivalókat.

5 tipp az ár meghatározásához

Az árképzés érzékeny téma, az alkudozás tudományához pedig nem mindenki ért. Néhány szemponttal szeretnénk segíteni az ár helyes meghatározásában.

Hogyan írjon jó szöveget hirdetéséhez?

A szöveges jellemzést használja ki arra, hogy minél részletesebben tájékoztassa érdeklődőit. Minél jobban jellemzi ingatlanát, annál többen keresik meg. Összegyűjtöttük Önnek a jó szöveges jellemzés legfontosabb szabályait.

Hogyan készíthet jó fotókat ingatlanáról?

Az ingatlanról készült képek száma és minősége kulcsfontosságú: ettől függ, hány látogató kattint egyáltalán a hirdetésére, és ebből hány komoly érdeklődő keresi meg Önt. Segítségül összegyűjtöttük Önnek az ingatlan fotózásának legfontosabb szabályait.


Bérlőknek

Amit meg kell kérdeznie a bérbeadótól

Amikor kivesz egy lakást, tulajdonképpen egy hosszabb távú megállapodást készül kötni egy idegennel. Célszerű, hogy a tartós jó viszony fenntartása érdekében minél több részletben világosan megállapodjanak, és azokat rögzítsék is a szerződésben. Feltétlenül térjenek ki az alábbiakra.

Milyen jogai és felelősségei vannak a bérlőnek?

Ha lehet, minél részletesebben állapodjon meg szóban és írásban is arról, mit várnak el egymástól főbérlőjével. Ebben a listában csak a legfontosabb jogokat és kötelességeket gyűjtöttük össze.

Hogyan csaphat le gyorsan a kiszemelt lakásra?

Míg egy átlagos lakáskeresés rendszerint hónapokig is eltart, egy jó albérlet akár a hirdetés napján vagy másnapján is elkelhet. Tippjeinkkel Ön happolhatja el az álomalbérletet mások elől.

Mit kell ellenőriznie a lakásban?

Feltétlenül tisztázza a bérlet kezdetén, milyen állapotban van a lakás. Az ismert hibákat akár meg is nevezhetik a szerződés mellékletében. Mindenképp ellenőrizze a cikkünkben szereplő részleteket.


Bérbeadóknak

Milyen jogai és felelősségei vannak a bérbeadónak?

Ha lehet, minél részletesebben állapodjon meg szóban és írásban is arról, mit vár el egymástól bérlőjével. Ebben a listában csak a legfontosabb jogokat és kötelességeket gyűjtöttük össze.

Tippek a lakás felkészítéséhez

Tegyen meg mindent azért, hogy a lakás a legjobb arcát mutassa, mikor a fontos látogatók érkeznek. A rendezett lakás nem csak barátságosabb benyomást kelt, hanem tágasabbnak is tűnik. A felkészítés felér egy pár napos nagytakarítással, de megéri. Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb tennivalókat.