Tanácsadó

Vásárlóknak

Milyen költségei vannak a hitelfelvételnek?

Ha hitelt szeretnél felvenni ingatlanvásárláshoz, ne feledkezz meg róla, hogy számos egyszeri költség is felmerül, mielőtt hozzájutsz a kölcsönhöz. Összegyűjtöttük az 5 leggyakoribb kiadást.

Hogyan készülj fel a lakás megtekintésére?

Egy átlagos lakáskeresés több hónapig tart, és akár több tucat lakás megtekintésével is járhat. Minden bejárást vegyél komolyan, és készülj fel rájuk. Összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amik nélkül nem érdemes lakásbejárásra indulni.

5 kérdés, amit tegyél fel az eladónak

Mielőtt megvásárolsz egy ingatlant, találkozz minél többször az eladóval, és kérdezd ki minél részletesebben az ingatlan állapotáról, történetéről, jogi helyzetéről. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani néhány fontos szemponttal.

Milyen költségekkel kell számolni a vételáron felül?

Amikor ingatlant keresel, számolj azzal is, hogy nem csak a vételárat kell majd kifizetned. Vedd figyelembe az alábbi költségeket is, amikor a keresőben beállítod az árat. Összeállításunk nem tartalmazza az összes lehetséges költséget, csak a leggyakoribbakat.


Eladóknak

Hogyan válassz ingatlanközvetítőt?

Egy jó ingatlanközvetítő feladata, hogy szakértelmével, tapasztalatával, piacismeretével segítsen és képviseljen téged egy olyan piacon, amelyre az emberek nagy része az életben csak néhányszor merészkedik ki – az ingatlanpiacon. Hogyan lehet eldönteni, hogy a rengeteg ajánlkozó közvetítőből melyiket válaszd? Segítünk pár fontos szemponttal.

Miben segíthet az ingatlanközvetítő?

Mielőtt úgy döntesz, hogy egyedül kezded hirdetni az ingatlanodat, gondold végig, nem éri-e meg jobban egy szakembert megbízni ezzel. Összeszedtünk tíz területet, ahol egy jó ingatlanközvetítő sokat segíthet.

Tippek a lakás felkészítéséhez

Tegyél meg mindent azért, hogy a lakás a legjobb arcát mutassa, amikor a fontos látogatók érkeznek. A rendezett lakás nemcsak barátságosabb benyomást kelt, hanem tágasabbnak is tűnik. A felkészítés felér egy pár napos nagytakarítással, de megéri. Összegyűjtöttük a legfontosabb tennivalókat.

5 tipp az ár meghatározásához

Az árképzés érzékeny téma, az alkudozás tudományához pedig nem mindenki ért. Néhány szemponttal szeretnénk segíteni az ár helyes meghatározásában.

Hogyan írj jó szöveget a hirdetésedhez?

A szöveges jellemzést használd ki, hogy minél részletesebben tájékoztasd az érdeklődőket. Minél jobban bemutatod az ingatlanodat, annál többen keresnek majd. Összegyűjtöttük a jó szöveges jellemzés legfontosabb szabályait.

Hogyan készíts jó fotókat az ingatlanodról?

Az ingatlanról készült képek száma és minősége kulcsfontosságú: befolyásolhatja, hány érdeklődő kattint egyáltalán a hirdetésedre, és ebből hány komoly érdeklődő keres meg. Segítségül összegyűjtöttük az ingatlan fotózásának legfontosabb szabályait.


Bérlőknek

Ezeket kell megkérdezni a bérbeadótól

Amikor kiveszel egy lakást, tulajdonképpen egy hosszabb távú megállapodást kötsz egy idegennel. Célszerű, hogy a tartós jó viszony fenntartása érdekében minél több részletben világosan megállapodjatok, és azokat rögzítsétek is a szerződésben. Feltétlenül térjetek ki az alábbiakra.

Milyen jogai és felelősségei vannak a bérlőnek?

Ha lehet, minél részletesebben állapodjatok meg szóban és írásban is a főbérlővel arról, mit vártok el egymástól. Ebben a listában csak a legfontosabb jogokat és kötelességeket gyűjtöttük össze.

Hogyan csaphatsz le gyorsan a kiszemelt lakásra?

Míg egy átlagos lakáskeresés hetekig, akár hónapokig is eltarthat, egy jó albérlet a hirdetés napján vagy másnapján is elkelhet. Légy résen, és fogadd meg a tippjeinket, hogy tiéd legyen a számodra legjobb albérlet!

Mit kell ellenőrizni a lakásban?

Feltétlenül tisztázd a bérlés megkezdésekor, milyen állapotban van a lakás. Az ismert hibákat akár meg is nevezhetitek a szerződés mellékletében. Mindenképp ellenőrizd a cikkünkben szereplő részleteket.


Bérbeadóknak

Milyen jogai és felelősségei vannak a bérbeadónak?

Ha lehet, minél részletesebben állapodj meg szóban és írásban is arról, mit vártok el egymástól a bérlőddel. Ebben a listában csak a legfontosabb jogokat és kötelességeket gyűjtöttük össze.

Tippek a lakás felkészítéséhez

Tegyél meg mindent azért, hogy a lakás a legjobb arcát mutassa, mikor a fontos látogatók érkeznek. A rendezett lakás nemcsak barátságosabb benyomást kelt, hanem tágasabbnak is tűnik. A felkészítés felér egy pár napos nagytakarítással, de megéri. Összegyűjtöttük a legfontosabb tennivalókat.