Ezeket Kell Megkérdezni A Bérbeadótól

Amikor kiveszel egy lakást, tulajdonképpen egy hosszabb távú megállapodást kötsz egy idegennel. Célszerű, hogy a tartós jó viszony fenntartása érdekében minél több részletben világosan megállapodjatok, és azokat rögzítsétek is a szerződésben. Feltétlenül térjetek ki az alábbiakra.

1. Mit fizet a tulajdonos, és mit fizet a bérlő?

Logikus, hogy a mindennapi rezsiköltségeket a bérlőnek, azaz neked kell fizetned (tehát a gázt, áramot, vizet, szennyvizet). Ám vannak hosszabb távú költségek, amelyekről meg kell állapodni még a szerződés aláírása előtt. Ide tartozik például a lakásbiztosítás (ha van), az ingatlanadó, vagy társasház esetén a közös költség. Beszéljétek meg, előfizethetsz-e tévére, internetre, módosíthatsz-e a szolgáltatókon.

Világosan meg kell állapodnotok, mikor foglalhatod el a lakást, és pontosan meddig veszed ki. Az összegek és határidők megnevezésével rögzítsétek, hogy a lakás költségeiből mikor és mit fizetsz te, és mit a bérbeadó. Írjátok bele a szerződésbe, hogy a tulajdonos meddig garantálja a kezdeti bérleti díjat, mikor és mennyivel emelheti.

2. Mekkora a tipikus rezsiköltség?

Egy háztartás rezsije sok mindentől függ: a család létszámától, a fogyasztási szokásoktól, az igénybe vett szolgáltatásoktól. Mégis érdemes tájékozódni arról, hogy pl. a lakás előző lakói mennyit fizettek és miért. Milyen közművek vannak bevezetve, és ki a szolgáltatójuk? Hogy van megoldva és milyen költségekkel jár a szemétszállítás, a lépcsőház takarítása, a szennyvízelvezetés? Társasház esetén mennyi a közös költség és mit tartalmaz? Teljesen megszokott és érthető, ha mindezek tisztázására elkéred az ingatlan legutóbbi számláit vagy a közös képviselő telefonszámát.

3. Hogyan működik a társasház, a lakóközösség?

A társasházak életét az írott szabályokon kívül rengeteg, évek alatt kialakult, íratlan szokás is szabályozza. Kérdezz rá a bérbeadónál vagy akár a közös képviselőnél arra, mik a legfontosabb szabályok és szokások a házban. Van-e zárható bicikli- vagy babakocsitároló, tartozik-e a lakásához kocsibeálló, ki hova állhat a kocsijával? Ki takarítja a lépcsőházat, az utcát, ki kotorja el a havat télen? Jó ezekről tudni.

4. Végezhetsz kisebb átalakításokat?

A legjobban felszerelt lakásban is előfordulhat, hogy eggyel kevesebb fogas van, vagy épp a kedvenc képedet szeretnéd kiakasztani a falra. Kérdezz rá, mekkora átalakításokat végezhetsz a lakásban. Beverhetsz-e egy szöget, vagy felfúrhatsz-e egy új polcot a falra? Milyen bútorokat tolhatsz arrébb, miket ne mozgass inkább?

5. Milyen bútorok maradnak, és miket hozhatsz?

Beszéljétek meg, mely bútorok maradnak a lakásban, és melyek azok, amelyek eltávolíthatók. Ha van olyan, amelyre nem lesz szükséged, tisztázzátok, kinek a költségén lehet elszállíttatni azt.

6. Tarthatsz állatokat a lakásban?

Egy csendben bugyborékoló akvárium ellen nyilván a legszigorúbb háziúrnak se lehet kifogása. Ha viszont kutyát, macskát, papagájt, hörcsögöt vagy bármi egyéb élőlényt szeretnél huzamosabb ideig tartani a bérleményben, mindenképp kérj engedélyt a tulajdonostól.

Eladó vagy kiadó ingatlanod van? Add fel itt a hirdetésedet!