Amit Meg Kell Kérdeznie A Bérbeadótól

Amikor kivesz egy lakást, tulajdonképpen egy hosszabb távú megállapodást készül kötni egy idegennel. Célszerű, hogy a tartós jó viszony fenntartása érdekében minél több részletben világosan megállapodjanak, és azokat rögzítsék is a szerződésben. Feltétlenül térjenek ki az alábbiakra.

1. Mit fizet a tulajdonos, és mit fizet Ön?

Logikus, hogy a mindennapi rezsiköltségeket a bérlőnek, azaz Önnek kell fizetnie (tehát a gázt, áramot, vizet, szennyvizet). Ám vannak hosszabb távú költségek, amelyekről meg kell állapodniuk a szerződés aláírása előtt. Ide tartozik például a lakásbiztosítás (ha van), az ingatlanadó, vagy társasház esetén a közös költség. Beszéljék meg, előfizethet-e tévére, internetre, módosíthat-e a szolgáltatókon.

Világosan meg kell állapodniuk, mikor foglalhatja el a lakást, és pontosan meddig veszi ki. Egészen pontosan, az összegek és határidők megnevezésével rögzítsék, a lakás költségeiből mikor és mit fizet Ön, és mit a bérbeadó. Írják bele a szerződésbe, hogy a tulajdonos meddig garantálja a kezdeti bérleti díjat, mikor és mennyivel emelheti.

2. Mekkora a tipikus rezsiköltség?

Egy háztartás rezsije sokmindentől függ: a család létszámától, a fogyasztási szokásoktól, az igénybe vett szolgáltatásoktól. Mégis érdemes tájékozódni arról, hogy pl. a lakás előző lakói mennyit fizettek és miért. Milyen közművek vannak bevezetve, és ki a szolgáltatójuk? Hogy van megoldva és milyen költségekkel jár a szemétszállítás, a lépcsőház takarítás, a szennyvízelvezetés? Társasház esetéen mennyi a közös költség és mit tartalmaz? Teljesen megszokott és érthető, ha mindezek tisztázására elkéri az ingatlan legutóbbi számláit vagy a közös képviselő telefonszámát.

3. Hogyan működik a társasház, a lakóközösség?

A társasházak életét az írott szabályokon kívül rengeteg, évek alatt kialakult, íratlan szokás is szabályozza. Kérdezzen rá a bérbeadónál vagy akár a közös képviselőnél arra, mik a legfontosabb szabályok és szokások a házban. Van-e zárható bicigli- vagy babakocsitároló, tartozik-e a lakásához kocsibeálló, ki hova állhat a kocsijával? Ki takarítja a lépcsőházat, az utcát, ki hányja el a havat télen? Egy kis önkéntes virágöntözéssel, felsepréssel még jópontokat is szerezhet a lakóközösségben!

4. Végezhet kisebb átalakításokat?

A legjobban felszerelt lakásban is előfordulhat, hogy eggyel kevesebb fogas van, vagy épp kedvenc képét szeretné kiakasztani a falra. Kérdezzen rá, mekkora átalakításokat végezhet a lakásban. Beverhet-e egy szövet, és ha igen, hová? Felfúrhat-e egy új polcot a falra? Milyen bútorokat tolhat arrébb, miket ne mozgasson inkább?

5. Milyen bútorok maradnak, miket hozhat Ön?

Beszéljék meg, mely bútorok maradnak a lakásban, melyek, amelyekhez ragaszkodik a bérbeadó és melyek azok, amelyek eltávolíthatók. Ha van olyan, amelyre nem lesz szüksége Önnek, tisztázzák, kinek a költségén lehet elszállíttatni azt.

6. Tarthat állatokat a lakásban?

Egy csendben bugyborékoló akvárium ellen nyilván a legszigorúbb háziúrnak se lehet kifogása. Ha viszont kutyát, macskát, papagájt, hörcsögöt vagy bármi egyéb élőlényt szeretne huzamosabb ideig tartani a bérleményben, mindenképp kérjen engedélyt a tulajdonostól.