Milyen Költségei Vannak A Hitelfelvételnek?

Ha hitelt szeretne felvenni ingatlanvásárláshoz, ne feledkezzen meg róla, hogy számos egyszeri költség is felmerül, mielőtt hozzájut a kölcsönhöz. Összegyűjtöttük Önnek az 5 leggyakoribb kiadást.

1. Értékbecslési díj

A hitelt nyújtó bank felbecsüli a megvásárolni kívánt ingatlan értékét. Alapesetben az értékbecslés díját Önnek kell állnia. Az összeg bankonként változik, de általában 30-40 ezer forint körül alakul.

2. Közjegyzői díj

A hitelszerződés aláírását közjegyzői okiratba kell foglalni, aminek a díja az igényelt hitel 0,5-1 százaléka. Tehát ha egy ingatlanra 10 millió forintos hitelt vesz fel, akkor a közjegyzői díj 50-100 ezer forint között lesz.

3. A jelzálogjog bejegyzése

Ha Ön nem tudja visszafizetni a hitelt, a terhelt ingatlan a hitelt nyújtó banké lesz. Ezt a bank azzal biztosítja, hogy a fölldhivatalnál bejegyzi jelzálogjogát arra az ingatlanra, amit Ön meg szeretne vásárolni. A bejegyzés költsége 12 600 forint.

4. A hiteles tulajdoni lap kiadása

A hiteles tulajdoni lap nélkülözhetetlen feltétele a hitelszerződés megkötésének. Ezt a dokumentumot a földhivatalok 6 250 forintért állítják ki.

5. Folyósítási jutalék

A folyósítási jutalék a bankok által a hitel folyósításával kapcsolatosan felszámított egyszeri díj, amely a hitel felvevőjét terheli. Az összege a hitelösszeg 1-1,5 százaléka.