5 Kérdés, Amit Tegyél Fel Az Eladónak

Mielőtt megvásárolsz egy ingatlant, találkozz minél többször az eladóval, és kérdezd ki minél részletesebben az ingatlan állapotáról, történetéről, jogi helyzetéről. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani néhány fontos szemponttal.

1. Ki pontosan a tulajdonos, és milyen az ingatlan jogi helyzete?

Kitől veszed pontosan az ingatlant, azaz ki lesz majd az eladó a szerződésben? Egy vagy több tulajdonosa van az ingatlannak? A tulajdonos magánszemély vagy társaság? Van valakinek haszonélvezeti joga az ingatlanon? Terheli-e jelzálog vagy bármilyen követelés az ingatlant?

Csak akkor érdemes komolyan tárgyalni egy ingatlanról, ha az eladó be tudja mutatni a földhivataltól frissen kikért tulajdoni lapot, amely a fenti kérdésekre hivatalos választ ad.

2. Minden átalakítás engedéllyel épült?

Természetes, hogy az épületeket időnként felújítják, modernizálják. A házakhoz hozzáépíthetnek helyiségeket vagy épp elbonthatnak belőlük falakat. Ha változtatás nyomait tapasztalod, feltétlenül kérdezz rá minden árulkodó jelre: mikor és miért volt rájuk szükség, és az eladó be tudja-e mutatni az átalakítások hivatalos engedélyeit. Keresd az építményen a láthatóan később épült részleteket: például egy új ablakot, kéményt vagy garázst, vagy bármilyen, eltérő stílusú vagy korú hozzáépítést.

3. Milyen építőanyagokból épült a ház?

Minden építőanyagnak megvannak a maga sajátos jellemzői, előnyei, hátrányai. Más a hő- és hangszigetelése, tartóképessége, élettartama a fának, a téglának, a betonnak, a panelnek.

Kérdezz rá egyenként az építmény szerkezetei elemeinek anyagára: miből épültek a fő- és közfalak, a födém, a gerendák, az alap, a tető. Tudd meg, mennyi idősek és miből vannak a falban és a földben vezetett csövek és vezetékek.

4. Mennyit fizetnek jelenleg a közművekért, közszolgáltatásokért?

Egy háztartás rezsije sok mindentől függ: a család létszámától, a fogyasztási szokásoktól, az igénybe vett szolgáltatásoktól. Mégis érdemes tájékozódni arról, hogy az ingatlan jelenlegi lakói mennyit fizetnek és miért. Milyen közművek vannak bevezetve, és ki a szolgáltatójuk? Hogy van megoldva, és milyen költségekkel jár a szemétszállítás, a lépcsőház takarítás, a szennyvízelvezetés? Társasház esetén mennyi a közös költség, és mit tartalmaz? Teljesen megszokott és érthető, ha mindezek tisztázására elkéred az ingatlan legutóbbi számláit vagy a közös képviselő telefonszámát.

5. Végezhetsz-e feltárást?

Ha komolyabban érdeklődsz egy ingatlan iránt, és úgy tervezed, nagyobb összeget költenél a saját igényeid szerinti átalakításra, kérdezd meg az eladót, végezhetsz-e feltárást az épületen.

Eladó vagy kiadó ingatlanod van? Add fel itt a hirdetésedet!