5 Kérdés, Amit Tegyen Fel Az Eladónak

Mielőtt megvásárol egy ingatlant, találkozzon minél többször az eladóval, és faggassa ki minél részletesebben az ingatlan állapotáról, történetéről, jogi helyzetéről. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani néhány fontos szemponttal.

1. Ki pontosan a tulajdonos, és milyen az ingatlan jogi helyzete?

Kitől veszi pontosan az ingatlant, azaz ki lesz majd az eladó a szerződésben? Egy vagy több tulajdonosa van az ingatlannak? A tulajdonos magánszemély vagy társaság? Van valakinek haszonélvezeti joga az ingatlanon? Terheli-e jelzálog vagy bármilyen követelés az ingatlant?

Csak akkor érdemes komolyan tárgyalni egy ingatlanról, ha az eladó be tudja mutatni a földhivataltól frissen kikért tulajdoni lapot, amely a fenti kérdésekre hivatalos választ ad.

2. Minden átalakítás engedéllyel épült?

Természetes, hogy az épületeket időnként felújítják, modernizálják. A házakhoz hozzáépíthetnek helyiségeket vagy épp elbonthatnak belőlük falakat. Ha változtatás nyomait tapasztalja, feltétlenül kérdezzen rá minden árulkodó jelre: mikor és miért volt rájuk szükség, és az eladó be tudja-e mutatni az átalakítások hivatalos engedélyeit. Keresse az építményen a láthatóan később épült részleteket: például egy új ablakot, kéményt vagy garázst, vagy bármilyen, eltérő stílusú vagy korú hozzáépítést.

3. Milyen építőanyagokból épült a ház?

Minden építőanyagnak megvannak a maga sajátos jellemzői, előnyei, hátrányai. Más a hő- és hangszigetelése, tartóképessége, élettartama a fának, a téglának, a betonnak, a panelnek.

Kérdezzen rá egyenként az építmény szerkezetei elemeinek anyagára: miből épültek a fő- és közfalak, a födém, a gerendák, az alap, a tető. Tudja meg, mennyi idősek és miből vannak a falban és a földben vezetett csövek és vezetékek.

4. Mennyit fizetnek jelenleg a közművekért, közszolgáltatásokért?

Egy háztartás rezsije sokmindentől függ: a család létszámától, a fogyasztási szokásoktól, az igénybe vett szolgáltatásoktól. Mégis érdemes tájékozódni arról, hogy az ingatlan jelenlegi lakói mennyit fizetnek és miért. Milyen közművek vannak bevezetve, és ki a szolgáltatójuk? Hogy van megoldva és milyen költségekkel jár a szemétszállítás, a lépcsőház takarítás, a szennyvízelvezetés? Társasház esetéen mennyi a közös költség és mit tartalmaz? Teljesen megszokott és érthető, ha mindezek tisztázására elkéri az ingatlan legutóbbi számláit vagy a közös képviselő telefonszámát.

5. Végezhet-e feltárást?

Ha komolyabban érdeklődik egy ingatlan iránt, és úgy tervezi, nagyobb összeget költene a saját igényei szerinti átalakításra, kérdezze meg az eladót, végezhet-e feltárást az épületen.