Milyen Költségekkel Kell Számolni A Vételáron Felül?

Amikor ingatlant keresel, számolj azzal is, hogy nem csak a vételárat kell majd kifizetned. Vedd figyelembe az alábbi költségeket is, amikor a keresőben beállítod az árat. Összeállításunk nem tartalmazza az összes lehetséges költséget, csak a leggyakoribbakat.

1. Ügyvédi díj

Ingatlan adásvételekor a vásárló feladata, hogy ügyvédet keressen és bízzon meg az adásvételi szerződés elkészítésével és ellenjegyzésével. Az ügyvédi díjat maga az ügyvéd határozza meg, de az összeg rendszerint az ingatlan vételárának 0,5-1 százaléka szokott lenni. Ha tehát például 15 millió forintért veszel egy ingatlant, 75-150 ezer forintot kell fizetned az ügyvédnek a szerződés elkészítéséért és ellenjegyzéséért.

2. Illeték

Ingatlan adásvételekor a vásárlónak illetéket kell fizetnie. Az ún. visszterhes vagyonátruházási illetéket az adóhatóság az ingatlan forgalmi értéke alapján állapítja meg, ami nem feltétlenül esik egybe a szerződésben szereplő vételárral. Az illeték összege 4 százalék.

Az illeték összegét gyakran csökkentheti az ún. cserepótló vétel. Ez azt jelenti, hogy ha eladod a lakásodat, de egy éven belül veszel egy másikat, akkor nem a teljes vételár után kell megfizetned az illetéket, hanem csak a két lakóingatlan értékkülönbsége után. Mindenképp érdeklődj az ügyvédednél vagy az ingatlanközvetítőnél, hogy milyen kedvezményt tudsz igénybe venni.

3. A tulajdonjog bejegyzése a földhivatalnál

Ha egy ingatlannak megváltozik a tulajdonosa, ezt az adatot át kell írni a földhivataloknál vezetett ingatlan-nyilvántartásban. A tulajdonjog bejegyzése az ingatlan-nyilvántartásba 6600 forint. Ezt akkor kell megfizetni, amikor az adásvételi szerződést benyújtod a földhivatalnak.

4. Szakértői díj

Ha tiszta és elfogulatlan képet szeretnél kapni a kiszemelt ingatlanról, felméretheted az ingatlan reális értékét és állapotát ingatlanszakértővel, értékbecslővel. Egy ilyen szakvélemény ára minimum 15-20 ezer forint.

Eladó vagy kiadó ingatlanod van? Add fel itt a hirdetésedet!