Pályázatok

 

Kedvezményezett neve: ingatlan.com Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Projekt címe: „Komplex, algoritmus-alapú, elektronikus lakossági hitelezési platform”

A támogatás összege: 286 824 510, – Ft

A támogatás mértéke: 58,12%

A Projekt tartalmának bemutatása:

A lakosság többségének nagyobb pénzügyi forrást igénylő célja – kiemelten a lakáscéljai – eléréséhez hitelfelvétel szükséges. A hitelfelvételi döntés előtt az ügyfelek kiszolgáltatottak a bankoknak, ugyanis a banki hiteltermékek piaca az átlagember számára átláthatatlanul bonyolult. Emiatt sok esetben nem az ügyfél nem a számára legolcsóbb és leggyorsabb hitelt találja meg, és a hitelfelvétel hosszú és körülményes folyamat lesz. A helyzetet bonyolítja, hogy a bankok között az ügyfelekért folyó verseny a fintech cégekkel bővült – főleg nemzetközi szinten -, melyek könnyen elérhető digitális platformokat nyújthatnak a pénzügyi piac számos területén – egyelőre főleg a számlavezetéshez kapcsolódóan. A bankok így rá lesznek kényszerítve a még nagyobb versenyre az ügyfélért és ez a verseny már a digitalizáció területén fog zajlani. Tervezett projekteredményünk egy komplex, bankfüggetlen, algoritmus-alapú, elektronikus lakossági hitelezési platform, mely által bárki online, gyorsan tud tájékozódni a piacon és a számára legjobb, legolcsóbb hitelről, melyet (online) meg is tud igényelni. A magyar lakossági hitelpiac komplex, bankfüggetlen digitális megújítását célozzuk annak érdekében, hogy a hitelfelvevők megtalálják a kockázati besorolásuknak megfelelő legjobb árazású hitelterméket (jelzáloghitel, személyi kölcsön) és azt a lehető leghatékonyabb, gyors, kiszámítható és online folyamaton keresztül érhessék el. Az megoldás a nem számlavezető bankok számára jelentősen megkönnyíti más bankok ügyfeleinek elérését, kedvezőbb árú és kényelmesen elérhető hiteltermék felkínálását. A lakossági hitelfelvételi folyamat jelenleg rendkívül hosszadalmas, kevéssé kiszámítható és drága. Mindez a lakossági ügyfelek alacsony pénzügyi tájékozottságával együtt rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe hozzák a kölcsönigénylőt. Sérül az ügyfelek választási szabadsága és az autonóm, megalapozott döntés meghozatalának esélye rendkívül alacsony. Ugyan kisebb lépések már történtek a piacon, de ezek az online hitelezési folyamat csupán egy részét ölelték fel, vagy csak az ügyfelek egy részhalmazára koncentráltak. Néhány pénzintézetnél már elérhető online hitelfolyamat, de kivétel nélkül csak személyi kölcsönre és a legtöbb esetben csak saját ügyfelek részére, vagyis nem bankfüggetlen formában. Ezért az ügyfélnek a személyre szabott folyamat megkezdése előtt, megfelelő információ nélkül kell bankot választania. Jelzáloghitel esetében pedig semmilyen online megoldás nem létezik a piacon. A célként kitűzött termékfejlesztésünk nemzetközi szinten is figyelemreméltó lesz, mert képességet teremt az online hiteligények teljeskörű feldolgozására a hazaihoz hasonló, komplex szabályozói környezetben is.

A hitelezési platform legfontosabb elemei és előnyei:

1.Valós hiteligény megfelelő időpontban és módon történő becsatornázása: Az ingatlan.com csoporthoz tartozó weboldalak a legfontosabb hitelcélok (ingatlan, autó) kiemelt elektronikus piacterei, melyeken az ügyfél valós hiteligénye jelenik meg és csatornázható tovább, a jelenlegi, széles körben elterjedt értékesítés-alapú (push) megközelítés helyett.

2. Algoritmus alapú online tanácsadás: A jelenleg alkalmazott személyes tanácsadás rendkívül korlátozottan képes kiszolgálni az egyedi ügyfélprofil által meghatározott hiteligényt. A kifejlesztendő megoldás ezért személyre szabott, algoritmus-alapú megközelítéssel választja ki az optimális hitelterméket, árat, szolgáltatót, folyamatot.

3. Ügyfélbarát elektronikus folyamat: A hitelezési folyamat jelenleg jórészt papíralapú és számos személyes találkozót igényel. Az új platform a szabályozási keretek által lehetővé tett maximális mértékben biztosítja a papírmentes, teljesen digitális hiteligénylést.

4. Kiszámíthatóság: Az ügyfél a hiteligénylés minden szakaszában megfelelően informált, döntésképes.

5. Pénzügyi tudatosság: A platform a megalapozott és önálló döntést a komplex folyamat átláthatóvá tételével, didaktikus és vizuális eszközökkel biztosítja.

 

A Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.12.31.

Projekt azonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00276