Transzparens Szigetelés

Az energiagyűjtő falak (eddig főleg Németországban és Angliában alkalmazott) változata a transzparens szigetelésű fal. A transzparens (átlátszó) hőszigetelés lényege, hogy a külső falak külső síkját a napsugárzást áteresztő hőszigeteléssel burkolják. A beeső sugárzási energia java részének elnyelése a hőszigetelés mögött, a fal síkján történik.

Ezt a síkot a környezettől a hőszigetelő réteg választja el. Az elnyelt energia nagy része – a könnyebbik utat választva – a kis ellenállású, nagy tárolóképességű falba hatol be. A hőszigetelés és a fal érintkezési síkján olyan magas hőmérséklet alakul ki, hogy átlagos téli feltételek mellett a helyiségnek a szerkezeten keresztül hőnyeresége van, de még borúsabb időben is lényegesen csökkennek a hőveszteségek.

Az anyagok károsodását (és a helyiség túlzott felmelegedését) megelőzendő a külső felületet nyáron védeni kell a sugárzástól. Ez árnyékolással, hőhatásra elsötétedő (termotróp) üvegezéssel, szellőztetett légréteg beiktatásával lehetséges. Magasabb épületeknél a tűzvédelmi kérdések gondos elemzése szükséges.

Megtérülés

A transzparens hőszigetelés új technológia, bekerülési költsége egyelőre magas, de az idő és a technológiai fejlődés, illetve a növekvő energiaárak belátható időn belül racionálissá tehetik ezt a megoldást.

A transzparens hőszigetelések üvegborítása lényeges módosulást eredményezhet az épület arculatában. Az új fejlesztésű áttetsző vakolatokkal a hagyományoshoz hasonló felületképzést kapunk.

Forrás: Független Ökológiai Központ