Tetőtér-Beépítés

Tetőtérben helyiség(ek), helyiségcsoport(ok) vagy önálló rendeltetési egység építésével új építményszint (emeletszint) létrehozása.

Társasházak tetőtér-beépítése

A tetőtér-beépítés alapesetben mindenkinek jó üzlet: a beruházó nyomott áron jut a területhez, az értékesítés sikere biztosra vehető, a házbeli lakások ára a felújításnak köszönhetően akár 25 százalékkal is megnőhet, az önkormányzat pedig csak asszisztál a vállalkozói pénzekből megvalósuló belvárosi fejlesztésekhez.

A beépítések azonban a tapasztalatok szerint csak olyan házakban valósulnak meg, ahol a lakók nagyon jó kapcsolatokat ápolnak egymással. Ideális esetben ugyanis a tulajdonostársak mindegyike egyetért a fejlesztéssel, és ők keresnek beruházót hozzá.

Ha az építtető néz ki magának egy házat, melyre tetőteret kívánna emelni, a problémák elkerülése végett a teljes lakóközösséget meg kell győznie. Bár míg a tetőtér mint osztatlan közös tulajdon eladásához az SZMSZ függvényében a lakók kétharmadának vagy 80 százalékának a szavazata kell, addig az új albetétek bejegyzésekor módosítandó alapító okirathoz már százszázalékos egyetértés szükséges.

A rutinosabb tetőtér-beépítő cégek csakis teljes összhang esetén kezdenek bele a munkálatokba. Magyarországon azonban sokszor tapasztalat nélkül vágnak bele a fejlesztésbe, pedig a bürokratikus akadályok és a lakóközösségi problémák keltette bizonytalanságok miatt a bankok gyakran nem vállalnak garanciát. Nem ritka eset, hogy a lakók az építkezés során annyira feldühödnek a fejlesztőre, hogy nem járulnak hozzá a használatbavételi engedély kiadásához.

Mire érdemes figyelni?

A tetőtér-beépítés előtt minden lakó ismerje meg alaposan a tulajdoni lapot és az alapító okiratot. A másolatot a földhivataltól és a közös képviselőtől egyaránt beszerezheti. Előfordul, hogy valaki azért blokkolja nemleges szavazatával az eladást, mert ő akarja megvásárolni a közös tulajdont. Ilyenkor egy egyszerű többséggel meghozott közgyűlési határozat alapján kérheti a bíróságtól, hogy az önálló ingatlanként kialakítható helyiségen megszüntesse a közös tulajdont.

Ha azonban a felújítás egyértelműen értéknövelő, és az azt ellenző lakók a többség érdekével szemben állva kárt okoznak, érdemes az ügyet perre vinni: az ellenzők aláírását ugyanis a bíróság is pótolhatja.

A lakók gyakran nem mérlegelik kellőképpen a beruházó által felajánlott ellenszolgáltatást. A tetőtér-beépítésért cserébe ugyanis a ház teljes korszerűsítése, azaz liftbeépítés, teljes külső és belső homlokzat-felújítás, tetőcsere, közműfelújítás, sőt szükség esetén statikai megerősítés és pincefelújítás is elvárható.

Forrás: OTÉK