Termosztát

Hőmérséklet-szabályzó eszköz: ki ill. bekapcsolja a hűtő és fűtő berendezéseket a kívánt hőmérséklet megtartásáért.

Központi termosztát

A központi fűtéses lakásoknál általában egy központi termosztát szabályozza a lakás állandó belső hőmérsékletét, amit többnyire a nappaliban szerelnek fel. Ezzel viszont nem lehet az egyes helyiségek eltérő hőmérsékleti igényeit szabályozni. Pedig pl. a nem használatos vendégszobában elég 18 fok is, míg a gyerekszobában akár 22 fok is szükséges.

Termosztatikus radiátorszelep

A falikazánnal működő rendszereknél már meg lehet oldani a helyiségenkénti szabályozást. Szobánként felszerelhetünk termosztatikus radiátorszelepeket a fűtőtestre, ami programozható, és ha szükséges, beindítja a falikazánt.

A radiátorszelep a helyiség hőmérsékletét automatikusan szabályozza. Működése során a szelepen lévő termofej addig engedi a fűtőközeget a fűtőtestbe, amíg a helyiség hőmérséklete eléri a termofej beállításának megfelelő értéket. Ezt követően automatikusan lezár.

A termosztatikus szelepekkel 20–30 százalékkal kevesebb energiára van szükség. A termofejes radiátorszelep radiátoronként 8-15 ezer forintba kerülhet (5-7 ezer forint anyagköltség, 3-7 ezer forint munkadíj). Az ár függ attól is, hogy régi acélcsövekből vagy rézcsövekből áll a központi fűtésrendszer – utóbbin olcsóbb a változtatás. (2010-es ár)