Terézváros

Budapest VI. kerülete. A Lipótvárostól (V. kerület) a Bajcsy-Zsilinszky Endre út, Újlipótvárostól (XIII. kerület) a Váci út, Angyalföldtől (XIII. kerület) a Lehel utca, a Bulcsú utca és a Nyugati pályaudvarra futó vágányok, Zuglótól (XIV. kerület) a Dózsa György út, Erzsébetvárostól (VII. kerület) a Városligeti fasor és a Király utca választja el.

Ingatlanos vélemények

Terézváros sokszínű kerület, mely sokféle igényt képes kielégíteni. A kopott, szűk utcákban lévő, olcsó udvari, földszinten elhelyezkedő lakásoktól az Andrássy úti sok százezres, olykor akár milliós négyzetméterárakig terjed a skála.

Aki a nyüzsgést és az éjszakai életet kedveli, ideális lakást találhat magának a Nagymező utca vagy a Liszt Ferenc tér környékén, míg aki csendesebb, már-már kertvárosias környezetre vágyik, az válogathat a Kodály köröndön túli részeken.

Az itt sorakozó villák, házak már sok esetben nem zártsorúak, nagy kertek fogják őket közre, így teremtve egy nyugalmasabb szigetet a belváros szélén, mely ugyanakkor rendkívül elegánsnak, impozánsnak is mondható nem csak az épületek miatt, hanem mert a csendes mellékutcákból (gondoljunk akár a Benczúr utcára vagy a másik oldalon a Lendvay utcára) az Andrássy útra kisétálva mindjárt a Hősök terére nyílik kilátás, ahonnan már csak pár perc Városliget.

Árzuhanás

Ennek ellenére Terézvárosban akadtak olyan területek, ahol a 30 százalékot is meghaladta az árcsökkenés az elmúlt években, ugyanakkor persze enyhíti a helyzetet, hogy az egész kerületet tekintve 15 százalék körüli mérséklődésre került csak sor (ami persze szintén nem kicsi Budapesti viszonylatban, hiszen 8 százalékos átlagról beszélünk).

Ez konkrét számokat tekintve egy 325 ezer forintról 274 ezer forintra történő ereszkedést jelent a négyzetméterárakat illetően 2008-tól 2010-re – legalábbis ez állapítható meg az OTP Értéktérképe alapján, mely a válságra leginkább érzékeny három kerület közé sorolta Terézvárost.

A kialakult helyzetnek több oka is lehet az ingatlanközvetítők szerint. Az egyik, hogy a külföldi érdeklődés töredékére esett vissza. A VI. kerületben sok olyan utca van, mely vonzotta a külföldieket: elég csak az Andrássy útra, a Városligeti fasor diplomata lakásaira, a Liszt Ferenc téri, a Nagymező utcai szórakozónegyedre vagy akár a Hajós utca környékére gondolni.

Egy másik ok az lehet, hogy az új fejlesztések megszűntek, miközben harmadik okként az is megjelent, hogy a jó adottságú, nagyobb lakásokat a jelenlegi mérsékeltté vált árakon tulajdonosaik – ha tehetik – nem viszik piacra, így a kínálatot nagyobb részben teszik ki a kevésbé jó, olcsóbb, kisebb ingatlanok, melyeket gyakran kényszerből értékesítenek.

Ez persze azt is jelenti, hogy nem minden lakás esetében lehet az átlagosnak tekintett 15 százalékos árcsökkenéssel számolni, mivel a válság egy másik hatása, hogy széthúzta az eladási árakat: a rosszabb adottságú lakások esetében nagyobb mértékű, a jobb adottságúak esetében kisebb mértékű volt az áresés.

Kedvelt és kevésbé felkapott kerületrészek

Egyes közvetítők szerint mára (2011) már megállt az árak esése, de a kereslet egyelőre meglehetősen szerény. A vevők kivétel nélkül készpénzért vásárolnak, hitelre vett lakással nem is találkozni. A befektetők sem tértek vissza még, pedig az árak most nem túl magasak: az Andrássy és a Podmaniczky út közötti részen 220-260 ezer forintos négyzetméterárakon lehet vásárolni.

A vevők most a 10-20 milliós, de legfeljebb 25 millióig terjedő ársávban keresgélnek. A leginkább keresett lakásméret a 40-80 négyzetméteres kategória, jellemzően a felújítandó lakásokat veszik meg, hogy saját igényeikre alakítsák az új tulajdonosok.

Ami a leginkább keresett rész Terézvárosban (s amely a leginkább megtartotta az árát a válság alatt), az úgynevezett Diplomatanegyed, azaz a Városligeti fasor, Benczúr utca, Andrássy út és környéke. Annak ellenére, hogy magasak itt az árak (induló 300-350 ezres négyzetméterárak).

A körúton belüli utcák most nem annyira keresettek, illetve a korábban nagyon felkapott terézvárosi szórakozó negyed esetében nagy áresés mutatkozott. Így például a Liszt Ferenc téri, 2008 előtti 400-450 ezres négyzetméterárak lecsorogtak a 300 ezres szint környékére.