Teraszház

A teraszház erősen lejtős terepen épített ház, amely követi a lejtő vonalát, „felkapaszkodik” a meredek telek tetejére, így lépcsőzetes elrendezése miatt az alsó helyiségek teteje teraszul szolgál a fentieknek. Főként a budai hegyvidéki részeken találkozhatunk e különleges épülettípussal. Többnyire szinteltolásos rendszerben épültek, a nagyobb házaknál több lakás is tartozhat egy szinthez, de az újabb luxusházak esetén egy önálló lakás egy teljes szintet is elfoglalhat.

A teraszházak építésében Kévés György építész játszott úttörő szerepet, aki a VIII. kerületi Orczy Fórum városrész megépítésével tette le a névjegyét. Fiatal korában maga is tervezett teraszházat, így épültek meg 1966-1968 között a Sashegyen, a híres Meredek utca 50-56. szám alatti teraszházak, amelyért többek között Ybl Miklós-díjjal tüntették ki. A későbbi évtizedekben is épültek teraszházak, azonban a XXI. század lakásigényeinek már nem felelnek meg teljes mértékben.

Hátrányai

Egyrészt körülményes az utcáról való bejutás: hosszú lépcsősor vezet a lakásokhoz, akár száz lépcsőfokot is meg kell tenni. A lejtős terep miatt vagy fölülről kell lefelé lépcsőzni (völgyoldali ház), vagy alulról kell felfelé kapaszkodni a hegyoldalon. Ha előbbi háztípusról beszélünk, akkor sokszor hiányzik a garázs, hiszen azokat a ház tetejére kellene elhelyezni; utóbbi esetben a ház aljában ki lehet alakítani a garázst, viszont akkor jelentős földmunkatöbblettel jár az építkezés, ami megdrágítja a beruházást.