Társasház

A társasház egy különleges tulajdoni forma. Olyan épületről van szó, amelyben legalább két lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség található és ezeknek külön tulajdonosa van, míg az épület más részei (például a hozzá tartozó földrészlet, az épületberendezések, tárolók, esetleg a gondnoki, házfelügyelői lakás vagy bármi, amit nem határoztak meg külön tulajdonként) a tulajdonostársak közös tulajdonai.

A társasház – vagyis a tulajdonostársak közössége a közös név alatt- az épület fenntartása és a közös tulajdonnal kapcsolatos ügyek intézése során jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, önállóan perelhet és perelhető, gyakorolja a közös tulajdonnal kapcsolatos tulajdonosi jogokat, viseli a közös tulajdon terheit.

A jogi ügyekben a közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) járhat el. A társasház vagy a tulajdonostársaknak ezzel ellentétesen nem rendelkezhetnek harmadik személyekkel szemben.

Tulajdonjogok

A közös tulajdon (mondjuk egy tároló vagy kert) a külön tulajdonba tartozó lakás (vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség) alkotórésze, tehát azzal együtt képez önálló ingatlantulajdont. Mondjuk bejárati kapu vagy a lépcsőház nélkül használhatatlanok a lakások.

A közös és a külön tulajdonra vonatkozó tulajdonjog egymástól függetlenül nem ruházható át és nem terhelhető meg (a törvényben meghatározott kivételektől eltekintve).

Ha földrészlet nem tartozik a közös tulajdonba, arra a tulajdonostársakat használati jog illeti meg.

A közös tulajdonú részekről bővebben az ezzel foglalkozó szócikkben olvashat.

A társasházhoz kapcsolódó további szócikkek

Társasház-alapítás

Osztatlan közös tulajdon

Forrás: Társasházi törvény