Szupervályog


Szupervályog ház belülről (fotók: szupervalyog.com)

szupervályog – vagy más néven földzsák-technológia (angol nevén superadobe, illetve earthbag) – négyféle újítással küszöböli ki a hagyományos vályogépítés hátrányait.

  1. A vályogkeveréket körszövött polipropilén zsákokba helyezik el a fal helyén, majd következik a döngölés fázisa. Erre teszik rá a következő réteget. A zsák megóvja az építőanyagot a környezet viszontagságaitól és növeli a fal nyomószilárdságát.
  2. A vályogot tartalmazó döngölt sorok közé horganyzott szögesdrótot tesznek, amely összetartja a sorokat, növeli a fal húzószilárdságát.
  3. A vályogkeverékhez kis mennyiségben cementet vagy meszet adnak, ami a vályog szerkezetét stabilizálja.
  4. A rugalmasan formálható építőanyag miatt íves falakat (boltíveket, kupolákat) is kialakíthatunk, amelyek statikailag előnyösebb szerkezetek, így például tartóoszlop vagy gerenda nélkül is stabil építményeket hozhatunk létre.

A szupervályog esetében helyi építési anyagról beszélünk, amelyek tájegységenként az adott talajszerkezet alapján eltérő agyagmennyiséget tartalmazhatnak. Az építkezéseket a helyi építési szabályozások határozzák meg, és mivel nem ÉMI-engedélyes építőanyagról van szó, ezért a tervezési-engedélyezési dokumentációban a statikusnak és az építésznek részletesebben foglalkozniuk kell az építőanyaggal, és a kiviteli tervhez csatolni kell az adott építőanyag részletes alkalmazástechnikai útmutatóját.

Előnyei

Alkalmazási területe

Számos funkcióval rendelkező egy-vagy kétszintes építmény emelhető ezzel a technológiával, így ipari és gazdasági épületek, közösségi házak és lakóépületek, de kertépítésre is kiváló. A lakófunkció esetén monolit (csak földzsákból, fa tetőszerkezet, tetőcserép nélkül) és kombinált épületek (földzsák + hagyományos tetőszerkezet, tégla és földzsák falak kombinálása) tervezhetők a technológia hazai meghonosítói szerint.

Ugyanakkor természeti katasztrófák utáni gyorssegélynél és esetleg egyszerű kis nyaralóknál egyértelműen használható megoldásnak tartják ezt a fajta vályogot.

Tartósság

Az épületeket földrengésteszteknek vetették alá, ahol 200%-osan megfeleltek a vizsgálatoknak. A zsák pedig csak az UV sugárzás hatására bomlik le, a falszerkezet védi az anyagát a környezeti behatástól. A szögesdrót még a szabad levegőn is évtizedekig (mintegy száz évig) eláll. A horganyzott drót esetében, amelyet még a fal szerkezete is véd, ez az időtartam jóval nagyobb. A vasbeton szerkezetekben kezeletlen natúr vasból van a vasalás, amely a legtöbbször már a beépítéskor rozsdás, és tovább korrodálódik a szerkezeten belül, ezzel mégsem foglalkozik senki.

A speciális polipropilén zsák olyan erősen tartja a vályogkeveréket, hogy nem érzékeny a helyi alapanyag minőségére. Az anyag agyagtartalma tág határok – 5-30% – között változhat, amely arány hazánkban szinte bárhol megtalálható.

Költségek

A technológia támogatói szerint a szupervályogból épült ház akár 50-60%-kal olcsóbb, mint egy téglaház.

Hátrányai

A legtöbb szakértő még nem érzi elég kiforrottnak a technológiát ahhoz, hogy lakóépületet építsenek belőle.

Tartósság

Vannak, akik szerint hazánkban többek között azért szorult vissza a vályogépítés, mert nem minden agyag minősége felel meg a jó vályogház építésének. Ráadásul itt zsákba erősítik a vályogot és egy kis cementtel keverik össze. Ez kevés ahhoz, hogy hosszabb távon garantálja az építőanyag tartósságát. A zsák pár évtized alatt széttöredezhet, a szögesdrót ugyanennyi idő alatt rozsdásodhat el.

Hőszigetelés

A vályog hőszigetelő képessége önmagában nem felel meg a jelenleg érvényes normáknak, ezért csak fűtetlen épületeket építhetnek belőle.

Ugyanakkor a szupervályogból épült ház ugyanúgy kaphat megfelelő vastagságú hőszigetelő réteget. Először hagyományosan egy vakoló réteget helyeznek el a külső falon (tapasztás), amikor a fal egyenetlenségeit elsimítják. Majd erre jöhet a hőszigetelés, amely megvalósítható a „hely szellemének” megfelelően természetes anyagokból (bioszigetelés) vagy akár alkalmazhatnak modern szigetelőanyagokat is (pl. kőzetgyapotüveggyapot, esetleg cellulóz).

Ám a hőszigetelés rögzítésére ki kell még dolgozni módszereket, valamint kérdéses a csomópontok és a belső felületek kialakítása is.

Költségek

Szkeptikusok kételkednek abban, hogy milliós megtakarítási lehetőségeket kínál a technológia. Sőt, a talajmechanikai vizsgálat (100 ezer forint) és az alkalmazási útmutató elkészítése jelentős többletköltségként jelentkezhet a tervezés folyamatában. Ugyanakkor ezek elvégzése nem kötelező, de ajánlott akár téglaházaknál is.

Forrás: szupervályog.com