Szigetüzem

Ahol nincs kiépítve a villamos hálózat, és ennél fogva nincs lehetőség a (napelemmelszélgenerátorral stb.) megtermelt áramot az elektromos hálózatba betáplálni, szigetüzemmódra kerülhet sor. A szigetüzem esetén a megtermelt energiát akkumulátorokban tárolják és azt egy későbbi időpontban is felhasználhatjuk igényeink szerint.

Ez főként tanyákon, a településektől távoli részeken jellemző. Az ilyenkor használatos különleges akkumulátorokra jellemző, hogy jól tűrik a sokszori kisütést és feltöltést, tehát sokszor ciklizálhatóak, mélykisütésre kevésbé érzékenyek. Élettartamuk akár 7-10 évig is terjed. Az akkumulátorokban tárolt energia 12-14 voltos egyenáramú hálózatot táplálhat, vagy váltakozó árammá alakítható, és így valamennyi háztartási eszköz üzemeltethető vele.

Költsége

Amennyiben a szelet csak kiegészítő energiaforrásként használják, például a ház energiatakarékos izzókkal történő világítására, akkor 50 ezer forintnál kezdődhet egy akkumulátor ára, komolyabb rendszerek esetén több százezres, esetleg milliós költségekről beszélhetünk. Ráadásul az akkumulátor sem örök életű, rendszeres karbantartást igényel és időnként cserére szorul. Az akkumulátorok méretének csökkentése érdekében a nagyobb fogyasztású háztartási és mezőgazdasági gépekhez megfelelő teljesítményű folyékony üzemanyaggal működő aggregátor is használható. Persze a szigetszerű üzemeltetés hosszabb távon még így is jobban megérheti, mint ha például 5 kilométerről kellene a tanyára vezetni az áramot. Ha autonóm energiatermelésről beszélhetünk, akkor a közüzemi energiaellátás akadozása esetén sem áll meg az élet.