Rétegelt Lemez

The Precarious Life of an Ant
Rétegelt lemez – fotó: Jabzg, Flickr

Nagy hajlítószilárdságú, könnyen és gyorsan megmunkálható, jól felületkezelhető tömörfát helyettesítő anyag. A rétegelt lemezt a rönkökről lehántolt vékony furnérlapokból készítik, amelyeket forró présben laminálnak egybe.

OSB és rétegelt lemez

Az építési szabályzatok a “fa szerkezeti panel” kifejezést használják mind a rétegelt lemez, mind az OSB használatának leírásában. A szabályzatok ezt a két anyagot azonosnak tekintik. Mindkettő úgy készül ugyanis, hogy fadarabokat préselnek és ragasztanak össze. (Ugyanakkor az OSB-t a rétegelet lemezzel szemben vékony forgácsokra őrölt fából készítik.)

A rétegelt lemez előnye az OSB-vel szemben:
  • Sokoldalúbb alapanyag, hiszen a különböző fafajokból (nyír, nyár, bükk, fenyő, ceiba, okumé, meranti) készült rétegelt lemezek tulajdonsági eltérőek és máshol használhatók. Ezek a különböző rétegelt lemezek lehetnek vízálló ragasztásúak, kültéri, ill. beltéri használatúak, csúszásmentes vagy filmbevonatos felületűek. A rétegelt lemezt nem csak az építőipar, hanem a bútor- és járműipar (hajóépítés, buszpadlóépítés, repülőgépgyártás) is kedveli.
  • Kereszt-, illetve hosszirányban hajlítható rétegelt lemezekkel íves felületeket is burkolhatunk. Készülnek idompréselt rétegelt lemezek is, melyekkel leggyakrabban székülés illetve szék háttámla formájában találkozunk.
  • Látható, illetve igényesebb helyekre a dekoratívabb, természetes hatást keltő rétegelt lemez használják.

Bővebben az OSB-vel foglalkozó szócikkben.