Rekuperátor


Illusztráció: 0 literes ház

A rekuperátor feladata, hogy friss levegővel lássa el azokat a helyiségeket, amelyekbe (például a szigetelés miatt) nem jutna elegendő oxigén.

A rekuperátor egyik nagy előnye, hogy állandóan friss levegőt biztosít a lakásban élők számára, ám a különböző szűrőbetéteknek köszönhetően mindezt por- és pollenmentesen teszi, azaz akkor sem szívhatnánk jobb minőségű levegőt, ha kint tartózkodnánk a szabadban. A szűrők könnyedén kivehetők és tisztíthatók, illetve a csövek is egyszerűen tisztán tarthatók.

A készülék két ventilátorból áll:

  • hőcserélő egységből,
  • a levegő útját biztosító csövekből.

Az egyik ventilátor kifelé szívja az elhasználódott levegőt, a másik befújja a frisset. A készülék lelke a hőcserélő, amely biztosítja, hogy a kimenő levegő a hőjét átadja a bejövőnek. Nagyon fontos, hogy a kimenő és a bejövő levegő nem keveredik, csupán a hőjüket adják át egymásnak! Természetesen a hőcserélés nem működhet 100 százalékosan, de így is csupán néhány fokkal lesz hűvösebb a friss levegő a benti hőmérsékletnél.

Passzív házaknál

passzív házaknál alkalmazott módszer hasonló, ám némileg bonyolultabb, legalábbis ami a kivitelezést illeti. Jellemzően abban különbözik a hagyományos rekuperátoroktól, hogy a csöveket itt a talajszint alatt 1,5-2 méterre helyezik el. Ebben a mélységben évszaktól függetlenül csaknem állandó a hőmérséklet, körülbelül 16 °C fokos. A hosszú, mintegy 45-50 méteres csövön keresztül érkező levegő már némileg előmelegszik a talaj hője által, így a hőcserélő hatékonyabban tudja ellátni feladatát.


Illusztráció: 0 literes ház

Passzív házaknál nem ritka, hogy ha a benti hőmérséklet 20 fokos, a bejövő körülbelül 19 fokos lesz, ami meglepően jó hatásfok. A föld alatti csövek nyáron is jól jönnek, ugyanis a lakás hűtésére is használható a bejövő friss levegő. Ha mindez valakinek nem lenne elég, az beszereltethet előmelegítő egységet is, amely a bejövő levegőt fűti, így akár fűtés-rásegítésnek használható.