Rejtett Penész

Rejtett penésznek nevezünk minden olyan penészgombatelepet, amely az épület mindennapos használata során szabad szemmel nem látható.

Típusai

Épületelemek, berendezési tárgyak által lezárt térben kialakuló telepek

Többnyire belső burkolatok, belső oldali szigetelés következtében jelentkezik ez a probléma, ezért leggyakrabban gipszkarton mögötti üregekben találkozhatunk vele. A belső oldali burkolatok mögött harmatponti hőmérséklet, tehát páralecsapódás alakul ki, majd megjelennek a penészgombatelepek. Az itt termelődő gombaspórák a kisebb repedéseken, hézagokon át a helyiségek levegőjébe jutnak. Az egészségkárosító hatás igen komoly lehet.


Hangszigetelés céljából felszerelt, belső oldali gipszkartonfal mögött a kőzetgyapot-szálak között kialakult penészesedés (400× nagyítás)

Régebbi bérházakban kialakított irodák, üzlethelyiségek esetén tapasztalható, hogy a belsőépítész a könnyebbik utat választja: a falak hibáinak eltüntetését gipszkarton borítással oldja meg. A beázások, csőtörések, vízszivárgások és akár a penészesedés így már nem zavarja az ott dolgozók szemét. Gyakori a konyhákban, fürdőszobákban kialakított álmennyezet, amely alatt már több négyzetméteres kiterjedésű penészgombatelep is előfordulhat. Ennek megfelelően a gomba légköri koncentrációja több mint százharmincszorosa is lehet az egészségügyi határértéknek.

Rejtett penészesedésre lehet még számítani a padló alatt, a lambéria, falvédő, beépített bútor, hangszigetelés mögött, a beázott szigetelőanyagban, a tapéta alatt vagy a tapétarétegek között. A penészgomba telepek kifejlődését az is elősegíti, hogy ezek a szűk, zárt terek nem szellőznek át megfelelően (nincs működő légrés).

Mikroszkopikus méretű telepek

Ezzel jelenséggel látszólag tiszta, penészgomba-mentes házakban is találkozhatunk. Nedvesség hatására a gombaspórák egy-két napon belül kicsíráznak, majd az épületben lerakódott mikroszkopikus méretű szervesanyag-szemcséken (házipor, fűrészpor, atkaürülék) mikrotelepeket fejlesztenek és sporulálnak. Ekkor a lakás levegőjében már magas szintet érhet el az allergén gombaspórák koncentrációja. A telepek kialakulásához a megfelelő környezetet biztosító porlerakódást gyakran egyenetlen felületek (pl. fűrészporos tapéta felszíne) vagy szűk rések (parkettalécek közötti, beépített konyhabútorok mögötti hézagok) biztosítják.


Rejtett penészesedés mikrotelepekkel. a: porszemcsén, b: atkaürüléken, c: hajszálon, d: fűrészporszemcsén (b, d: 400, a, c: 600 × nagyítás)

A mikrotelepek rövid életűek: hamar kialakulnak, de könnyen kiszáradnak. Nyomukban spórák maradnak vissza. Az épület levegőjében ill. a háziporban alapos takarítás vagy és penészgomba-mentesítés után is fennmaradhatnak ilyen gombaspóra-lerakódások. E spórák csak rövid ideig csíraképesek, többnyire már elpusztultak, azonban továbbra is képesek allergizálni.

Nedves lakásokban a házipor kiváló táptalajt nyújt a mikrotelepek kialakulásának.

Színük miatt rejtett telepek („láthatatlan penész”)

Teljesen tiszta falfelületeken is kialakulhatnak szemmel nem látható, de nagy kiterjedésű penészgombatelepek. Legtöbbször fehér falon növekvő fehér telepszínű penészgombáknál tapasztalható (pl. Acremonium és egyes Aspergillus ill. Penicillium-fajok). A kiváltó ok többféle lehet: páralecsapódás, építési-, eső- és talajvíz eredetű nedvesedés.


A „láthatatlan penész”: fehér színű fűrészporos tapéta felületén szabad szemmel nem látható a fehér színű Aspergillus-fertőzöttség (a penészgombát a piros négyzettel jelölt területen mutattuk ki).

Előfordulhat magában vagy jól látható, pl. barnás színű penészgomba-fajok társaságában, ilyenkor a fertőzött falfelület méretét nagyságrendekkel alábecsülhetik azok, akik csak szabad szemmel mérik fel a fertőzöttség mértékét.

Jelentősége

Köhögés, bronchitis, asztma a látszólag penészmentes lakásban is előfordul: az ok sok esetben a rejtett penész. Fontos, hogy ezzel a kockázati tényezővel tisztában legyenek azok a betegek – és kezelőorvosaik is -, akik a fenti tünetekkel napról-napra szembesülnek.

Kimutatása

A rejtett penészesedés kivizsgálására érdemes aerobiológus szakember segítségét igénybe venni. A vizsgálat során a levegőből, a felületekről és a háziporból gyűjtött minták elemzésével ki lehet mutatni a rejtett penészesedést, azonosítani lehet a gombát, a gomba fertőzőképességét, valamint légköri koncentrációját, ezáltal meg lehet állapítani az egészségi kockázat mértékét is.

A kivizsgálás másik módja természetesen a gipszkarton, a tapéta vagy más elemek feltárása, ami amellett, hogy jelentős bontási és javítási költséggel jár, veszélyes is: a fertőzött épületanyagok megbolygatásával nagy mennyiségű kórokozó, ill. allergén gombaspóra kerülhet a levegőbe.