Puffertároló

A puffertárolók szerepe a fűtésben, hogy a hő termelődése és felhasználása közötti időt áthidalják, azaz a villanybojlerhez hasonlóan tárolják a hőenergiát.

A rendszer lényege, hogy a hőtermelő eszköz (kazán) és a hőleadók (radiátorok) közé beiktatnak egy hőszigetelt tartályt, amely a felmelegített vizet tárolja és szükség szerint adagolja.


A puffertároló működési elve (Forrás: Demeter Kornél)

Kényelmi szempontok

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a puffertárolók ma már szinte elengedhetetlen részei a szilárd tüzelésű fűtési rendszereknek. A csupán meleg vizet vagy fűtéshez használatos vizet tároló tartályok mellett megjelentek a kombikészülékek is, amelyek egyszerre képesek ellátni mindkét feladatot.

A korszerű puffertárolók segítségével szilárd tüzelés mellett is egyszerűvé válik a fűtés szabályozása. A jól méretezett rendszer képes egyenletes hőmérsékletet tartani az egész lakásban, és alacsony hőmérsékletű rendszerekhez is kiválóan alkalmazható (így például a jellemzően magas hőfokú vegyes tüzelést társítani tudjuk padlófűtéses rendszerrel).

Takarékosság

A régi, korszerűtlen kazánok sokszor nem tudnak megfelelően visszamodulálni, így például egy épület hőszigetelése után a csökkent hőigényhez nem tudnak igazodni. Ezt a feladatot át tudja venni a puffertároló is, egyfajta hidraulikus váltóként a túlméretezett kazánt a hőelvételi oldalhoz tudja igazítani, így jelentős mennyiségű energia takarítható meg.

Új kazán vásárlása helyett olykor elég egy puffertároló beépítése.

Napkollektorok

Az úgynevezett szolár rendszer, azaz a napkollektoros melegvíz-ellátás elképzelhetetlen puffertároló nélkül, ugyanis itt a hő termelése és a meleg víz felhasználása szinte soha nem esik egy időbe.