Padlófűtés


Forrás: padlófűtés.net

Fűtési rendszer, ahol hőleadó a padlóba helyezett csőháló. A fűtővíz hőmérséklete alacsonyabb, mint a radiátorokba menőé, ezért szinte mindig két hálózat kiépítése szükséges. A padlófűtésből visszaérkező fűtővíz hőmérséklete alacsony. Ezt a kazánok jelentős része nem viseli el. A kazán kiválasztásánál külön rá kell kérdezni a forgalmazóra, hogy a kazán 30 °C körüli visszatérő hőmérséklet fogadására alkalmas-e, vagy műszaki megoldást kell találni a visszatérő hőmérsékletének megemelésére.

Előnyök:

  • nincs esztétikai probléma
  • kisebb hőfogyasztás, mert a levegő hőmérséklete azonos komfort érzethez, alacsonyabb lehet

Hátrányok:

  • alacsony fajlagos teljesítmény, így nem minden helyiség hőigénye fedezhető
  • bútorozási és szőnyegezési kötöttség
  • érzékenyebb embereknél huzamos tartózkodás esetén (pl. lakószoba, helyhez kötött munkahely, stb.) kellemetlen közérzet
  • magas beruházási költség
  • kazánprobléma

 

Hőmérséklet

A padlófűtés lényege a szokványos kazános rendszerekkel szemben a fűtés kisugárzása: a meleget jóval nagyobb felületen adja át.

A padlófűtéssel ellátott helyiségben a meleg a 21-29 °C körüli padlóról sugárzik felfelé, kellemes és egyenletes hőmérsékletet biztosítva a tartózkodási zónában.

A szobában a hőmérséklet fokozatosan csökken a padlótól felfelé, a mennyezet közelében már csak 17-18 °C-os. Hagyományosan fűtött helyiségek esetében ez pont a fordítottja. A radiátor a meleg levegő felfelé áramoltatásával fűt, emiatt 1,5-2 m magasságban csak akkor képzelhető el a kívánt 20 °C, ha a mennyezetnél 28-30 °C, míg a padló közelében csupán 16 °C van. Vagyis padlófűtés alkalmazásával a helyiség hőmérséklete alacsonyabbra vehető, anélkül, hogy az rontana a komfortérzeten.

A padlófűtés akkor ideális, ha a padló felületi hőmérséklete mindössze 10 °C-kal magasabb a helyiség kívánt hőmérsékleténél.

Működése

Alapvető működési elve, hogy a kazán által termelt 50 °C körüli meleg vizet egy szivattyú szállítja a fűtendő helyiségek közelében lévő elosztó csomópontig, ahonnan a fűtővíz a padlóban elhelyezett csöveken keresztül áramlik, közben pedig átadja hőjének jelentős részét, majd a lehűlt fűtőközeg visszaáramlik a kazánhoz.

Egy lakáson belül teljes padlófűtés csak a legritkább esetben alkalmazható. A kazánokat nem szabad közvetlenül a fűtési rendszerre kapcsolni. A megfelelő alacsony vízhőmérséklet vagy külön hőcserélővel, vagy a kazán kijövő csövénél elhelyezett keverőszelepes megoldással állítható elő kézzel, esetleg egy modern motoros szabályozóval. Ennek előnye, hogy a kazánt nagy hőmérsékleten lehet üzemeltetni, mely így nem károsodik. Tehát mindenképpen a padlófűtés és a hagyományos radiátorfűtés vegyes alkalmazása ajánlható, akár egy helyiségen belül is, főként ha a fűtendő helyiség nagy ablakfelületekkel rendelkezik.

Forrás: padlófűtés.net