Otp Értéktérkép

Az OTP Értéktérkép lakáspiaci árakat és forgalmat elemzi területi egységenként, térképi ábrázolással. Második kiadása 2011 decemberében jelent meg és az elmúlt egy évet, pontosabban a 2010. I. félév és 2011. I. félév közötti időszakot vizsgálja. Külön fejezetben foglalkozik emellett a budapesti újlakás-piacon zajló, és számokkal kifejezhető folyamatokkal. Emellett felvázolja a piaci körülményekkel és reakciókkal kapcsolatos várakozásaikat.

Adataik megvalósult piaci lakóingatlan-tranzakciókon alapulnak. Forrása a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV, korábban APEH) megvásárolt adatbázis. Budapesten a 161 irányítószám-körzet, míg az ország egészén a – fővárossal együtt – 174 statisztikai kistérség az elemzés területi alapja.

A NAV-adatbázis feldolgozhatóvá tételéhez először több lépcsőben – területi limiteket alkotva, illetve tapasztalati úton – kiszűrték a hibásan, vagy hiányosan rögzített tranzakciókat. A területi átlagárak képzéséhez szükségesnek tartott esetszám eléréséhez az adathiányos területeken polinomális interpolációval pótolták az információt.

Forrás: OTP Jelzálog