Osb

Az OSB (Oriented Strand Board) három rétegű, irányított forgácselrendezésű, speciális ragasztással készült faforgácslap. Vékony forgácsokra őrölt fából készítik. A forgácsokat viasszal és ragasztóval keverik össze, majd összepréselik. Mintegy ötven rétegből áll össze egy OSB lap.

Könnyen kezelhető, jól terhelhető és viszonylag olcsó, bár nem túl esztétikus építőanyag. Leggyakrabban melléképületek vagy ideiglenes választóelemek anyagaként használják.

Felületi kezelésének köszönhetően jól ellenáll a nedvességnek, kivéve a vágások mentén, ahol ezért általában vizes paraffinnal, vagy lenolaj és vastaglazúr együttesével szokták kezelni.

További előnye, hogy formatartó, így zsindely alá tökéletesen használható, kiváltható vele a régi, deszkás megoldás. Nagy teherbírásának köszönhetően pedig melléképületek, garázsok belső falaként is funkcionálhat, illetve járható felület alakítható ki belőle.

Ára kedvezőbb, mint a fáé: egy 15 mm vastag OSB-táblának 1500-1800 forint körül mozog négyzetmétere. Kapható belőle nútféderes – azaz egymásba illeszthető – kivitel is, ebből körülbelül 2000-2300 forint egy négyzetméter. (2011-es árakon)

OSB és rétegelt lemez

Az építési szabályzatok a “fa szerkezeti panel” kifejezést használják mind a rétegelt lemez, mind az OSB használatának leírásában. A szabályzatok ezt a két anyagot azonosnak tekintik. Mindkettő úgy készül ugyanis, hogy fadarabokat préselnek és ragasztanak össze.

A rétegelt lemezt – az OSB-vel szemben – a rönkökről lehántolt vékony furnérlapokból készítik, amelyeket forró présben laminálnak egybe.

Az OSB előnye a rétegelt lemezzel szemben:
  • Általában szabályosabb téglatest alakú és kisebbek a méretek tűréshatárai.
  • Nagyobb méretű lapokat is lehet gyártani belőle
  • Nincsenek benne gyengébb szilárdságú pontok, amelyek a rétegelt lemezben előfordulhatnak.
  • Az OSB kisebb (gyakran ültetett) fákból készül, így kevesebb erdei fát kell kivágni.
  • Az OSB nagyobb nyírószilárdsággal rendelkezik, mint a rétegelt lemez, de az OSB-vel áthidalható távolság, valamint az OSB szegelhetősége és a csavarozhatósága nagyjából azonos a rétegelt lemezével.
Az OSB hátránya a rétegelt lemezzel szemben:

Ha jelentős mennyiségű víznek vagy nedvességnek van kitéve, a szélek akár 15%-kal is tágulhatnak, különösen, ha vágott szélek. Ez a duzzadás azután áttevődik a zsindelyekre és a padlóburkolatra is. Ha a rétegelt lemez vizet kap, egyenletesen tágul az egész lap, gyorsabban kiszárad, és hamarabb visszanyeri az eredeti méretét, mint az OSB.

Forrás: Erdért és ingatlanmagazin.com