Napkollektor

A napkollektor összegyűjti a napsugarakat és hővé alakítja az energiájukat. Sötét felszíne, amely megköti a fénysugarakat, az úgy nevezett abszorber.

A napkollektort nem szabad összekeverni a napelemmel! A napelem elektromos áramot állít elő a nap sugarainak segítségével, míg a napkollektorral meleg vizet nyerhetünk.

Típusai

Síkkollektor

A síkkollektor a legrégebbi fejlesztés: egy nagy fényáteresztő képességű edzett üvegen keresztül engedi be a Nap fényét az abszorberlemezig, melyre hőcserélő folyadékkal teli csőhálózatot forrasztanak. Bővebben az ezzel foglalkozó szócikkben.

Csőkollektor

Roof CollectorCsőkollektorok egy háztetőn Seattle-ben – Seattle.roamer, on Flickr

A hőenergiát szállító folyadék az abszorber lemezéhez rögzített fémcsövekben áramlik. A rögzítés lehet forrasztás, bilincs vagy más módszerű.

Vákumcsöves kollektor

Ennek a napkollektornak a lényege, hogy dupla falú üveg belső felére hordják fel az abszorberréteget, amely elnyeli a fényt. A cső külső üvege teljesen átlátszó, így akadálytalanul halad át rajta a napfény, amely a belső üvegen hővé alakul. Bővebben az ezzel foglalkozó szócikkben.

Légkollektor

A levegős napkollektor vagy légkollektor annyiban különbözik a fentiektől, hogy a hőcserélő közeg nem folyadék, hanem levegő. A folyékony-hőcserélőknél ügyelni kell arra, hogy téli időszakban ne fagyjon be a rendszer (fagyállóval keverik a vizet), ám ennél a rendszernél különösen hideg időben sem fordulhat ez elő. A levegős kollektoroknál nincs szükség hőtárolásra, ugyanis azonnal felhasználjuk a kapott hőt, emiatt telepítése gazdaságosabb a fenti két típusénál.

Sörkollektor

A sörkollektor egy házilag készített légkollektor, vagyis egy olyan napkollektor, amely sörös dobozokból épül fel és meleg levegőt lehet vele előállítani. Bővebben az ezzel foglalkozó szócikkben.

Aktív szolár rendszer

Mechanikai egységeket alkalmazó rendszer, amely a napkollektorok mellett külső energiaforrást is használhat a hőenergia gyűjtéséhez, tárolásához, elosztásához.

Energiagyűjtő fal

A teherhordó fal külső oldalán átlátszó fedés, üvegezés van. Az ezen átjutó napsugárzást a teherhordó réteg kifelé néző felülete elnyeli, ettől felmelegszik. Lehűlését az átlátszó fedés és esetleg mozgatható társított szerkezet mérsékli. Típusai:

Ára

Sem a napkollektoros rendszer kiépítésének árát, sem pedig a megtérülését nem egyszerű kiszámolni konkrét példa nélkül. Maga az ár több dolog függvénye:

  • Csupán meleg víz előállítására vagy fűtésrásegítésre is használják a rendszert?
  • Hány családtagot kell kiszolgálnia a napkollektornak? Átlagosan 50 liter 45 fokos vizet számolnak fejenként, de természetesen ettől eltérhet a család melegvíz-felhasználása.
  • Milyen a ház tájolása? Optimális a dél–délnyugati fekvés.
  • Mekkora a tető dőlésszöge? Optimális a 40-50 fokos dőlésszög.

Mindettől függetlenül az átlagos rendszerek árai 500-600 ezer forinttól kezdődnek, a beépítés költsége pedig általában az anyagdíj fele szokott lenni, tehát ebben az esetben 250-300 ezer forint.

Megtérülés

Egy átlagos családot kiszolgáló napkollektoros rendszer 10-15 év után térül meg. Mivel az élettartamuk minimum 20 évre tehető, ezért körülbelül a használati idő felénél megtérül a befektetés, ami után már hasznot termel. Hozzá kell azonban tenni, hogy minél több a meleg vizet használnak fel egy háztartásban, annál rövidebb a megtérülési idő. Nagyobb intézményeknél nem ritka az 5-7 éves megtérülés sem.

Forrás: EnergiaPorta és ingatlanmagazin.com