Napelem

A napelem a Nap sugárzási energiáját alakítja át elektromos árammá. Nem keverendő össze a napkollektorral, mely a napsugárzás segítségével hőenergiát állít elő.

Energiatárolás

A napelem nem képes tárolni a megtermelt villamos energiát, vagyis a fölösleges áramot tárolni kell. Ráadásul a termelés ideje (a legnapsütésesebb órák) nem esnek egybe a legnagyobb felhasználás idejével.

Akkumulátorok

Az akkumulátorok legfőbb problémája, hogy 2-3 évente cserélni kell, így a napelemek szinte kizárt, hogy valaha megtérülnek. Ráadásul a veszélyes hulladékká váló akkumulátorok a napelemek legfőbb előnyét – a környezetkímélő energiatermelést – semmisíti meg.

Víztorony

A napközben termelt fölösleges árammal egy magasan lévő tartályba szivattyúzzák a vizet, majd amikor szükségük van az áramra, leeresztik belőle. A lezúduló víz meghajt egy generátort, amely áramot termel.

Sűrített levegő

A fel nem használt árammal egy kompresszoros generátort hajtanak meg, amellyel levegőt fújnak egy nagyméretű tartályba. Amikor áramra van szükség, kiengedik a túlnyomást, ami meghajtja a generátort, az pedig áramot termel. Ezek a rendszerek körülbelül olyan hatásfokkal tudják az elektromos áramot tárolni, mint az akkumulátor, ám környezetkímélő módon. A hátulütő itt elsősorban a magas beruházási költség, ezért – akárcsak a víztornyos tárolást – ezeket üzemek, intézmények vagy nagyobb gazdaságok alkalmazzák.

Energiaértékesítés

A megtermelt, de fel nem használt áramot nem szükséges tárolni, vissza is lehet tölteni az elektromos hálózatba. Az áramszolgáltatónak kötelessége megvásárolni a visszatöltött lakossági áramot. Amikor pedig a napelem nem képes elegendő árammal ellátni a háztartást, áramot veszünk fel a hálózatból, amiért természetesen fizetünk. A szolgáltató fizet nekünk, ha áramot adunk, mi pedig fizetünk neki, ha áramot veszünk tőle.

Egyes országokban – Németországban, Szlovákiában, Spanyolországban, Olaszországban stb. – a lakossági áram árának körülbelül a háromszorosáért vásárolja meg a szolgáltató a zöldáramot a lakosságtól. a különbözetet az állam fizeti ki, ezzel támogatva a környezetkímélő otthoni energiatermelést és -takarékosságot.

Magyarországon egyelőre olcsóbban veszik át a szolgáltatók az otthon termelt villamos áramot, mint amennyiért adják.

Napelemes tetőcserép

A napelemes tetőcserép magyar találmány: legfontosabb tulajdonsága, hogy könnyen telepíthető és esztétikusabb, mint a hagyományos napelemek. Bővebben az ezzel foglalkozó szócikkben.

Forrás: ingatlanmagazin.com