Műszaki Ellenőr

Műszaki ellenőr az lehet, aki a megfelelő szakmai végzettségen és gyakorlati időn túl az Országos Képzési Jegyzékbe (OKJ) felvett műszaki ellenőri szakképesítéssel is rendelkezik. A műszaki ellenőrökről a kamarák szintén névjegyzéket vezetnek.

Műszaki ellenőrt kell alkalmazni, ha a munka építési engedély köteles, és több fővállalkozó dolgozik az építéskivitelezésen, vagy ha műemlék épületet érint a kivitelezés. A műszaki ellenőr az építtetővel köt szerződést.

A műszaki ellenőr feladata sokrétű. Sokan úgy gondolják, hogy a műszaki ellenőr feladata csupán az elkészült munkák megfelelőségének ellenőrzése, pedig ez csak egy része a munkájának.

A műszaki ellenőr feladata a tervek és építési engedély ellenőrzésével kezdődik. Tovább folytatódik a jogszerű építési szerződés megkötésének elősegítésével. A kivitelezés során az elkészült munkák ellenőrzésén túl feladata az építési törvényben és a további jogszabályokban, a hatósági előírásokban és szabványokban foglaltak betartatása a résztvevőkkel, az építés-kivitelezés szerződés szerinti lebonyolításának és megfelelő dokumentálásának megkövetelése. Ha a munkát több fővállalkozó végzi, azok munkáját összehangolja. A műszaki ellenőr javaslatokat tehet tervváltoztatásra, technológiai módosításokra, szakértők bevonására is. Feladata továbbá a teljesítésigazolások kiadása, és az elszámolások jogszerűségének felügyelete is.

A műszaki ellenőr tehát jelentős felelősséget vesz le az építtető válláról, az építés kivitelezés teljeskörű szakmai felügyeletét látja el. Műszaki ellenőr hiányában ezek a feladatok jórészt az építtetőre várnak.

Forrás: ingatlanmagazin.com