Mechanikai Védelem

mechanikai védelem célja, hogy megakadályozza a betörést vagyis, hogy illetéktelenek juthassanak az ingatlanba.

Biztonsági zár

Biztonsági zárszerkezetnek minősül (a MABISZ előírása szerint)

  • a minimum 5 csapos hengerzárbetétes,
  • a kéttollú kulcsos zárszerkezet,
  • a szám- vagy betűjel-kombinációs zárszerkezet, amennyiben a variációs lehetőségek száma meghaladja a tízezret,
  • az egyedileg minősített lamellás zár.

Egy ajtóra minimum két biztonsági zárat érdemes felszerelni. Természetesen akármennyi zárat is szerelnek az ajtóra, a profi betörőnek nem lesz leküzdhetetlen az akadály, azonban nagyon fontos, hogy minél több és minél bonyolultabb a védelem, annál inkább lelassítja a bűnözőt. Az elkövetők célja a gyorsaság, minél kevesebbet kelljen az ajtó előtt szerelni, matatni, annál kisebb a lebukás veszélye, annál kevésbé szúr szeremet a szomszédnak.

Zárpajzs

Fontos, hogy a zárak megfelelő mélységben zárjanak, illetve hogy roncsolás ellen védve legyenek. Ezt a célt szolgálják a zárpajzsok, amelyek zártörés, zárhúzás ellen védenek.

Hevederzár

A zárszerkezetek egy speciális típusa a hevederzár, amely az ajtóra felszerelve kettő vagy több irányú zárást is biztosít. Ezzel a megoldással meg lehet előzni az ajtóbefeszítést. Minél több ponton záró hevederzárat alkalmazunk annál nagyobb a biztonság. Aki a lakásában nagyobb értékben tart készpénzt vagy ékszert, annak mindenképpen javasolt az ajtókereteket és az ajtót acéllal megerősíteni és legalább két-három ponton záró hevederzárat alkalmazni.

Nyílászárók megerősítése

 

Ajtó

Az ajtókon meg kell erősíteni az ajtótokot, az ajtópántot és az ajtólapot.

Az ajtólap megerősítésének módja az ajtótok szilárdságának a növelése, amely általában valamilyen külső (általában fém) borítással, illetve az ajtótok falhoz történő rögzítésének megerősítésével történhet.

Az ajtópánt az, ami összekapcsolja az ajtószárnyat az ajtótokkal, így ennek védelme ugyancsak fontos. Ennek lehetséges módszere a kiemelést megakadályozó erősebb pántok felszerelése.

A ma gyártott ajtók leggyengébb része általában az ajtólap, amely jellemzően üreges szerkezetű, és amelyet furnérlappal borítanak. Ennek ellenálló képessége igen csekély, így kibontása sem jelent túl nagy nehézséget az elkövető számára. Az ajtólapot érdemes tömör anyagból készíteni, vagy ellenállását fémlemezek felszerelésével javítani. Ezek az utólagos erősítések jelentősen javíthatnak a bejárati ajtó biztonságán, de korántsem olyan hatékonyak, mint a biztonsági ajtók.

biztonsági ajtóknál a tok acél zártszelvényből készül, amelyet megfelelően rögzítenek a falhoz. Az ajtószárny belül rácsos szerkezete szintén acélból készül, amely így kibontás ellen védett. A zárszerkezet, amely roncsolás elleni védelemmel van ellátva, több irányban biztosít zárást.

Ablak

Az ablakon keresztül ablakbefeszítéssel vagy ablakbetöréssel lehet bejutni.

Az ablakbefeszítés ellen a nyílászárók készülhetnek tömör fából, megfelelő műanyagból, illetve alumíniumból. Az anyagon túl fontos a megfelelő zárszerkezet kiválasztása, amely több ponton rögzíti az ablakot.

Az ablakbetörés megelőzésére a vastagabb üvegek, illetve a vagyonvédelmi fóliák, esetleg vagyonvédelmi redőnyök alkalmazása javasolt.

Mindkét esetben segíthet, ha az ablakokat rács védi, főleg földszinti vagy első emeleti elhelyezkedés esetén.

Rács

Az ablakokra leggyakrabban fix rögzítésű rácsokat szerelnek, míg az ajtókra általában mozgatható rácsokat szerelnek.

A rácsokkal kapcsolatos előírás, hogy az osztásköz nem lehet nagyobb 10 cm x 30 cm-nél, az elemeinek keresztmetszete pedig nem lehet kisebb, mint 12 mm. A rácsok csak akkor felelnek meg rendeltetésüknek, ha megfelelően rögzítik azokat a falhoz. Különösen vonatkozik ez az ajtóknál alkalmazott rácsokra, ahol a védelem mértéke jelentős részben függ a rácson lévő zár minőségétől.

Rácsok felszereltetésénél társasházakban ügyelni kell a tűzvédelmi előírásokra, ugyanis a tűzoltók bizonyos rácsokat – főképpen folyosót lezárókat – leszereltethetik.

Pénzkazetták, széfek

Általános tanács, hogy ne tartsunk otthonunkban nagyobb mennyiségű készpénzt, mégis előfordulhat olyan eset, amikor erre szükség van. A széf vagy lemezkazetta csak akkor nyújt hathatós védelmet, ha megfelelően rögzítve van a falhoz, padlóhoz vagy bútorhoz.

A széf kulcsát is biztos helyen kell tárolni, különben használata hiábavaló.

Forrás: ingatlanmagazin.com