Luxus

Hivatalosan az a lakás luxuslakás, amely legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületűlakószobával, főzőhelyiséggel és WC-vel, közművesítettséggel (villany- és vízellátással, szennyvízelvezetéssel), melegvíz-ellátással és központos fűtési móddal (táv-, egyedi, központi vagy etázsfűtéssel) rendelkezik, továbbá teljes biztonsági rendszer (társasházaknál 24 órás portaszolgálat), tágas nappali, medence, teljes klimatizáltság, saját fürdőszobával rendelkező hálószoba is tartozik az ingatlanhoz.

Ugyanakkor informálisan más szempontokat is figyelembe kell venni, a “luxusingatlan” státusz megítéléséhez. A luxusszínvonal eléréséhez három fő kritérium rendszernek kell megfelelni: egységes stílus és magas minőségi követelmények, gazdag funkcionalitás és egységes rendszerben működő, magas szintű felszereltség.

Elhelyezkedés

Szinte kötelező a szép panoráma vagy közvetlen vízparti elhelyezkedés. Ezek hiányában nagy, erdőszerű park, mely távol tartja a külvilág hatásait.

A telekméret sem mindegy. A kellő intimitást adó telek legalább egy hektár (10 ezer m2), de inkább több. Városi környezetben ezt megvalósítani szinte lehetetlen: egy ingatlan nagyon ritkán lehet luxus színvonalú egy átlagos városi telken, bármilyen minőségű is rajta az épület.

Építés

A jó luxusingatlant az építés (átépítés) előtt az utolsó szögig meg kell tervezni. De nem csupán az épületet. Az alapot a részletes építészeti, gépészeti és villamossági tervek adják. Ehhez csatlakozik a belsőépítész, lakberendező is. A tervezés kiterjed a kertre, kerítésre és kerti építményekre is (tájtervezés).

Csak alaposan átgondolt, részletesen megtervezett fejlesztés készülhet egységes szellemben és egységes színvonalon. A fejlesztést aztán a tervnek megfelelően a legjobb minőségű anyagokból, elismert, jó kivitelezőkkel kell megvalósítani.

Funkcionalitás

Egy igazi luxusvilla átgondolt, az átlagos családi házakból gyakran hiányzó funkciócsoportokat tartalmaz. A legfontosabbak:

Szalon, vendégszobák

Európában a modernizmus szinte teljesen eltörölte ezt a funkciót. Ha megnézzük az amerikai gyarmati stílusú épületeket, vagy az iszlám és a távol-keleti otthonokat, mindenütt megmaradt ez az igen hasznos helyiségcsoport. A szalon a ház vendégfogadó helyisége, közvetlenül a bejárat közelében. A lakás többi részétől elválasztva innen nyílnak a vendégszobák is. A vendégek többsége így nem jut be a lakás intimebb, család által használt területeire. Míg a nyugati épületekben a szalon gyakran összenyitható a nappalival (pl. nagyobb fogadások, ünnepek alkalmával), addig keleten a határvonal szinte átjárhatatlan.

Dolgozószoba

A luxusingatlan dolgozószobája egyben irattár, könyvtár és tárgyaló is, ahol kényelmesen, otthoni körülmények között intézhetik az üzleti ügyeket, fogadhatják a partnereket.

Családi lakóterek

A konyha-étkező-nappali együttese. Nem kell feltétlen nagynak lennie, a család közös időtöltésének, étkezéseinek színtere.

Hálószobák

Egy luxusingatlanban a szülői lakrész általában elkülönül a gyerekekétől. A szülői háló tágas, a fekhelyen kívül olvasósarkot vagy társalgót is tartalmaz. Tartozik hozzá gardrób, jobb helyeken önálló öltözőszoba (akár külön férfi-női), és természetesen színvonalas fürdő. Ideális esetben saját terasszal, intim kertrésszel rendelkezik. A gyerekek hálószobáihoz szintén kötelező a külön gardrób, fürdő, esetleg játszószoba, később tanulószoba is.

Pihenés, szórakozás

Ezeket a funkciókat nem kötelező a főépületben elhelyezni, lehetnek külön kerti épületben is. Ebben a kategóriában számos helyiségcsoport megjelenhet: jelenleg a legdivatosabb a wellness-csoport, mely szaunából, konditeremből és pihenőből áll, ideális esetben közvetlen kapcsolatban a medencével. Ha igény van rá, építhetünk mozitermet, zeneszobát (élő zene vagy akár karaoke lehetőséggel).

Készíthetnek kiállítótermet különleges gyűjteményeknek, üvegházattélikertetnövényritkaságoknak. Egy luxusotthonban helye van a biliárdszobának, kártyaszobának is. Ezek a helyiségek is a társasági élet színterei, mindenképp központi elhelyezkedést és teraszt, kertkapcsolatot igényelnek.

Kiszolgáló helyiségek

Egy luxusingatlant nem lehet „háttérüzem” és személyzet nélkül fenntartani. Ha bennlakó a személyzet, gondoskodni kell nekik önálló lakrészről. Ha bejáró, legalább egy öltöző és tisztálkodó helyiség szükséges.

A kiszolgáló helyiségek közé tartozik a kazánház, mosókonyha, nyárikonyha, műhely stb. Ide tartoznak a raktárak: a borospince, kamra, kertiszerszám-tároló stb. És a legalább 4-5 állásos garázs. Nem azért, mert ennyi autót kell fenntartani, hanem mert itt még kerékpárokat, motorkerékpárokat, esetleg motorcsónakot, jetskit és egyéb sporteszközöket is el kell helyezni.

Közművek

fűtés területén az igazi luxusmegoldást a hőszivattyús fűtő-hűtő rendszerek adják. Működtetésük történhet elektromos hálózatról vagy megújuló geotermikus energiával. Megjelentek már gázüzemű rendszerek is, ezek a fejlesztések azonban gyerekcipőben járnak. Ráadásul az igazi környezetbarát otthonban nem használnak fosszilis energiaforrásokat.

Egy luxusotthonban kötelező a légtechnikai (mesterséges szellőző) rendszer kiépítése. A rendszer alapja egy hőcserélős, megfelelő szűrőkkel ellátott légkezelő, és a megfelelően kialakított, csendes üzemű, huzatmentes szellőző rendszer, mely folyamatosan gondoskodik friss levegőről.

Mindenképp előny, ha az ingatlan rendelkezik napkollektorokkal, fúrt kúttal, esővízgyűjtő ciszternával, esetleg saját szennyvíz-újrahasznosító berendezéssel. Ezek nem feltétlen luxusdolgok, de mindenképp környezetbarát megoldások, és némi függetlenséget biztosítanak a nagy elosztó hálózatoktól.

Ami az épület villamossági, kényelmi berendezéseket illeti, a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. Az erősáramú rendszerek közül ki kell emelni a jól megtervezett világítást, az elektromos kaput, út- és járdafűtést, elektromos redőnyöket és árnyékolókat, a gépészeti rendszerek digitális vezérlését.

A gyengeáramú rendszerek közül a legfontosabb a tűz- és vagyonvédelmi rendszer, televízió- és internethálózat, központi zeneszolgáltatás.

Egy luxusotthon mindenképp úgynevezett „intelligens ház”. A fenti elektromos hálózatok „közös nyelvet beszélnek”, működésük összehangolható. Így van lehetőségünk bizonyos automata funkciók beállítására. Pl. esőben becsukódnak az ablakok, leereszkedik a redőny, ha bekapcsoljuk a tévét, minden péntek este felfűt a szauna stb. Az automata beállításokon túl akár telefonunkról, laptopról is irányíthatjuk házunk rendszereit interneten keresztül.

Forrás: ingatlan.com és ingatlanmagazin.com