Lőttbeton

A lőttbeton – vagy más néven lövellt beton – a betonszivattyúzás különleges formája, amely során a betont a beépítés helyére nyomásálló csőben szállítjuk, majd nagy erővel lőjük fel a felületre. Ennek hatására a beton rögtön tömörített is lesz.

Száraz lövési eljárás

vékony sugarú eljárásban (levegővel történő szállítás) a földnedves alapkeveréket sűrített levegő szállítja a szórófejbe, ahol vízzel vagy víz és kötésgyorsító keverékével nedvesítjük, és ezt a keveréket lőjük a felületre. Az alapkeverékben az adalékanyagok nedvességtartalma nem haladhatja meg a 6 százalékot a tényleges szállítási teljesítmény a kéreg- és hídképződés miatt erősen csökkenhet és megnő az eltömődés veszélye.

Nedves lövési eljárás

Két különböző módszere ismert a nedves lövési eljárásnak, ezek a vastag és vékony sugarú eljárás.

Az előbbinél az alapkeveréket lőttbetonszivattyúval vastag sugárban szivattyúzzuk a szórófejhez, majd sűrített levegővel egy átalakítóban diszpergáljuk, és átalakítva, vékony sugárban lövik. A kötésgyorsítót általában az átalakító előtt a sűrített levegővel adjuk hozzá. Ez biztosítja, hogy a lőttbeton a kötésgyorsítóval egyenletesen nedvesített legyen.

A vékony sugarú eljárásnál ugyanazt az alapkeveréket átszivattyúzzuk a forgórészen, és mint a száraz eljárásnál, sűrített levegővel továbbítjuk. A kötésgyorsítót külön fúvókán keresztül, sűrített levegővel adjuk hozzá. Feltételezve, hogy ugyanazokat a követelményeket írták elő az alkalmazott betonra, mindkét módszer – a vastag és a vékony sugarú eljárás is – ugyanazt az alapkeveréket igényli a szemmegoszlás, a víz/cement tényező, az adalékszerek, a kiegészítő anyagok és a cementtartalom tekintetében.

Forrás: EN-BAU