Levegő-Víz Hőszivattyú

Ez a hőszivattyú a levegőből vonja el a hőenergiát. Lehet szó az épületen kívüli tér vagy akár a ház pincéjének levegőjéről.

A levegős hőszivattyú működési elve – illusztráció: BWP

Külső

A külső levegőt ventilátorokkal szívják be, amit a hőszivattyú hűt le. Hátránya, hogy a levegő hőmérséklete nem állandó, így a rendszer hatékonysága is változó, illetve a ventillátorok által keltett zaj is problémát jelenthet.

Minél nagyobb a külső levegő hőmérséklete, és az előállítandó hő közötti különbség, annál nagyobb teljesítménnyel kell dolgoznia a kompresszornak, és értelemszerűen annál alacsonyabb lesz az energiahatékonysági mutató, azaz a COP érték. Előnye viszont, hogy egyszerű a telepítése és olcsó. Már meglévő fűtési rendszernél ennek a beüzemelése a legolcsóbb, és a régi fűtési rendszerrel kiegészítve üzemeltethető.

Belső

A ház pincéjének levegője is felhasználható a hőszivattyú működtetéséhez. Központi szellőztető rendszerrel ellátott, légmentesen szigetelt ház esetén a kifújt, elhasznált levegő is használható hőforrásként: vagy a befújt levegő melegítésére, vagy a fűtési rendszerre rásegítve.

Ennél egyszerűbb a hőcserélők alkalmazása, ahol a kifújt meleg és a beszívott hideg levegő egy nagy felületű berendezésen át adja át a hőt, anélkül, hogy keveredne.

Forrás: Független Ökológiai Központ és ingatlanmagazin.com