Könnyűszerkezetes Ház

könnyűszerkezetes épületek eléggé idegenek a kultúránktól, emiatt nem szeretjük őket. Az építési költségek csak a tartószerkezetek esetén csökkennek. A tartószerkezetek (alapozás nélkül) a teljes bekerülési költség 20-25%-át teszik ki, tehát az olcsóság inkább az általánosan gyengébb minőségű anyagokban keresendő. És ez gyakran látszik is az épületek megjelenésén. A fűtés ahőszigeteléstől függ, egy jól megépített téglaház fűtése sem drágább.

Hátrányok

A térelhatároló szerkezetekben megszakítás nélküli párazáró fólia van, ezáltal a falak nem tudják a párát pufferelni. (Ha van a falakon keresztül történő páraszellőzés, akkor benti meleg, párás levegőből – jellemzően télen – a pára beszívódik a falakba, a külső oldalon elpárolog. Nyáron ugyanez a kis párolgás hűti a falakat, kellemesebb belső klímát teremt. Ez a folyamat nem működik a könnyűszerkezetes házak esetén.)

Ráadásul a külső falak hőtehetetlensége nagyon kicsi, nyáron gyorsan felmelegszik, télen gyorsan kihül a ház. A könnyű szerkezetek nagyon mozognak, rezonálnak a külső rezgésektől (pl. utcai gépkocsi forgalom). A forgalmazók hosszú élettartamúnak hirdetik, de valójában a magas karbantartási költségek miatt inkább hagyják őket a tulajdonosok pusztulni és hamar tönkremennek.

Szigetelés

A könnyűszerkezetes épületeket a hőtároló tömeg hiánya miatt – hiszen többnyire acélvázra épülnek – célszerű az átlagosnál jobban szigetelni. Esetükben általában két rétegben szigetelnek.

  • Egyrészt a gerendák vagy az acélváz elemei között többnyire szálas hőszigetelő anyagot (pl. kőzetgyapot) alkalmaznak 10–15 cm-es vastagságban. Ezek közepes testsűrűségű, táblás hőszigetelő lemezek.
  • Másrészt a külső oldalon ragasztott polisztirolhab hőszigetelő rendszereket használnak, 5–10 cm-es vastagságban.

Ha kőzetgyapotot és terepburkolatot használunk, akkor a polisztirol árainak kétszeresére számíthatunk. Viszont a fűtési költségek jelentősen csökkenhetnek. Egy kb. 250 négyzetméteres, geotermikus fűtéssel ellátott, könnyűszerkezetes ház energiaköltsége (fűtés+használati melegvíz) a legkeményebb téli hónapokban 60 ezer forint/hó volt a Készház Portál szerint. Itt kőzetgyapotot és főként kőburkolatot alkalmaztak szigetelésként.

Forrás: ingatlanmagazin.com 1. és ingatlanmagazin.com 2.