Komposzttoalett

A komposzttoalett (komposztvécé, biotalett) a fekáliát és a háztartási hulladékot együtt komposztálja az erre a célra kialakított szellőzéssel ellátott tartályban. A hosszú ideig (2-2,5 évig) tartó és 66-70 C° melegben zajló aerob komposztálási folyamat a kórokozókat és az élősködők csíráit elpusztítja. A tartályból az első érési ciklus után folyamatosan eltávolítható komposzt szagtalan és minden további kezelés nélkül felhasználható.

Felépítése

A vécétartály egy tengely körül elbillenthető, zárt, hőszigetelt tartály, amely belülről a működési funkciónak megfelelően 3 kamrára osztott. Az első kamrába hullik be a friss hulladék. Az első kamra megteltekor a tartály megbillenésével a nyers keverék áthullik a második kamrába, ahol végbemegy a komposztálási folyamat. A következő billenési ciklusban a kész komposzt áthullik a második kamrából a harmadik kamrába, és innen eltávolítható, lapátolható. A tartály szellőzését szellőzőkürtővel biztosítják.

Az ülőke és a tartály külön helyiségben van elhelyezve, mindkét helyiségnek külön szellőzése van. A tartály üríthető vége egy szabadba nyíló helyiségbe nyílik. A tartályban depresszió van, amelyet a kürtő huzata biztosít és ez megakadályozza, hogy a szagok a toalett helyiségébe (ahol a vécéülőke van) terjedjenek. Ebből kifolyólag a biotoalett szagtalanabb, mint a hagyományos angol WC.

Az áltagosnál lényegesen nagyobb területigényét azonban már a ház első koncepcióterveiben szerepeltetni kell. A kivitelezés történhet házilagos kivitelben is, valamint léteznek kereskedelmi forgalomban szokványos elemekből összeálllítható rendszerek.

A kész komposztot a kertben tovább lehet pihentetni, de ebben az állapotban is felhasználható. Mindkét esetben szükséges azonban talajba forgatni.

A komposzttoalettek Skandináviában, Hollandiában és Németországban terjedtek el a legjobban Európában.

Forrás: Független Ökológiai Központ