Ikerház

Két szomszédos építési telek közös oldalhatárán álló, egymástól független épületszerkezetekkel és vezetékekkel megvalósított, nyílás nélküli tűzfalakkal csatlakozó két olyan önálló épület, amely külsőleg egy épület képét mutatja.

Az ikerház lehet közös tulajdonban, de működhet akár társasházként is.

Előnyei

Az ikerházak építésének előnye a költségmegtakarítás.

Egyrészt a telek megvételekor, azt ugyanis két család veszi, így az ára feleződik. (A kiszemelt terület megvétele előtt meg kell tudni, hogy az adott területen ikerház építésére adnak-e építési engedélyt.)

Másrészt az építés során. A lakások egy-egy oldala közös elválasztófal, tehát a két résznek többnyire csak három oldala van. A negyedik oldal költségei tehát feleződnek, azon felül pedig megtakarításként adódik, hogy ezt a közös falat nem kell vakolni, és nyílászárók sem kerülnek rá. A két házban ugyanazok végezhetik a szakmunkákat, illetve nagyobb mennyiségek vásárlásakor nagyobb kedvezmények érhetők el az építőanyag-kereskedőknél. Kevesebb a szállítás, állványozás, az áram- és vízellátás kiépítésének költsége.

Hátrányai

Az ikerházak kevésbé kelendők, mint a kisebb családi házak vagy a nagyobb alapterületű társasházi lakások. Egyrészt a fiatalok egyre inkább kerülik a szülőkkel vagy az idegenekkel való együttélést, tehát szociológiai okai vannak, másrészt viszont a vásárlóknak ezeknek a házaknak az ár-érték aránya sem megfelelő. Az ikerházak alapterülete ugyanis nagyobb, mint egy átlagos lakásé, illetve telekterület is vetítődik az árra, ezért túllépi azt határt, amit a középréteg meg tud fizetni.

Forrás: Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) és ingatlanmagazin.com