Hatósági Ellenőrzés

Az építéskivitelezés során számos hatósági ellenőrzés történhet. A hatósági ellenőrzések közül a legátfogóbb ellenőrzést az építésfelügyelet (Kormányhivatal) végzi. Mivel napjainkban viszonylag kevés a beruházás, a felügyelet kellő kapacitással rendelkezik a legtöbb építéskivitelezés ellenőrzésére.

Az építésfelügyelet teljeskörűen ellenőrzi a tervek, engedélyek, szerződések, építési napló és egyéb dokumentumok meglétét, szabályszerűségét. Ellenőrzi továbbá, hogy az építéskivitelezésen megfelelő képesítéssel és jogosultsággal rendelkező szakemberek dolgoznak. Ellenőrzi a beépített anyagok minőségét, a tervek szerinti kivitelezést is. Az építésfelügyeleti bírságok nagyon magas összegűek, kisebb vétségekért néhány 10 ezer forint, nagyobb szabálytalanságok esetén több 100 ezres, esetleg milliós összeg is lehet a büntetés.

Az építéshatóság az épület kitűzését ellenőrzi, majd a használatbavételi eljárásban az elkészült épület megfelelőségét és a használatbavételhez szükséges dokumentumok meglétét. Lakossági bejelentés esetén is az építéshatóság tart ellenőrzést.

Fentieken túl a munkavédelmi és munkaügyi hatóság is ellenőrzi a munkálatokat, vagy (főleg építésfelügyeleti bejelentés alapján) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Forrás: ingatlanmagazin.com