Galéria

helyiség légterének részleges (az alapterületének legfeljebb 75%-án és csak vízszintes szerkezettel történő) megosztásával kialakított belső (közbenső) szint, amelyen helyiség és egy méteresnél magasabb tömör korlát vagy fal nem létesül.

Előnyei

A galéria növeli a lakás hasznos, belakható területét, ezáltal nő az értéke is. Leggyakrabban a hálót szokták elhelyezni rajta, ami azért is a legegyszerűbb megoldás, mert kisebb belmagasságú lakások esetén sem jelent gondot.

A csökkenő belmagasság miatt a helyiséget könnyebb kifűteni, így kevesebbet kell költeni a fűtésre. A meleg levegő felszáll, így fent a galérián jó meleg lesz. Ez azonban a nyári hónapokra is igaz, amikor akár hátrányt is jelenthet.

Építése

Elhelyezése

A galéria építését 360 cm-nél nagyobb belmagasságú lakásokban szokták javasolni. A szinteltolásos galéria azonban megkönnyítheti a galériára való feljutást, ha a padló szintjét lejjebb helyezzük a feljárónál. Így kényelmesen feljuthatunk, és csak a tényleges ágynál kell figyelni, hogy mennyire van közel a plafon.

A 253/1997-es kormányrendelet szerint a helyiség belmagassága nem lehet kisebb 2,2 méternél, ez elvileg vonatkozik a galéria felső szintjére is. És arról se feledkezzünk meg, hogy a galéria engedélyköteles, az engedélyt a területileg illetékes építésügyi hatósághoz kell benyújtani, elvileg. Kiskapuk, persze, mindig vannak…

Célszerű a galériát faltól falig a szoba teljes szélességében (vagy hosszában) építeni, így elkerülhető, hogy a szoba közepén kelljen egy oszlopot kerülgetni. Ez persze függ a galéria méreteitől. Ha az alátámasztáshoz mindenképp szükség van oszlopra, azokat a fal mellé lehet elhelyezni, hogy ne legyen zavaró.

A galériabeépítés általában a szobákra jellemző, de az előszobában vagy a konyhában is érdemes lehet galériát csináltatni, hiszen hasznos pakolófelületet kapunk, így rögtön nem olyan zsúfolt odalent a tér.

Célszerű figyelembe venni, honnan jön a fény a helyiségbe. Sok galériás lakásnál jelent gondot, hogy túl sötét lesz a szoba a beépítés után. Az is jó, ha a galériának külön világítása van, így fent is lehet nyugodtan olvasni, tanulni anélkül, hogy az egész szoba fényárban úszna.

A galéria terhelhetősége nagyban függ attól, hogy mekkora távolságot kell áthidalni. Egy jól megépített galéria teherbírása mintegy 500 kg, de a gyengébb szerkezetű galériáknak is el kell bírniuk 200-250 kg-ot.

Anyaga

A fagaléria, a tapasztalatok szerint, nagyon szép tud lenni, de nyikorog. A fém galéria nem nyikorog, viszont esztétikailag kétségtelenül alulmarad a fával szemben. A faborítású fémvázas hibrid megoldás is létezik, ez nem nyikorog és nem is olyan rideg, mint a puszta fém.

Egy galéria elkészítési ideje méretétől és szerkezetétől függően fél naptól, 2-3 napig terjedhet. A fém galéria elkészítése általában kicsit több időt vesz igénybe, mint a fagalériáé. A munkaidőt persze növeli, ha lakkozást, gipszkartonozást is szeretnénk.

A galéria borítható lambériával vagy gipszkartonnal, a padló része lehet laminált padló vagy szőnyeg.

Költsége

A fából készült galériák alapára 12.000-14.000 Ft/nm áron mozog (áfával), ami magában foglalja a kiszállási díjat, az anyagárat és a munkadíjat. A fém galériák induló ára 18.000 Ft/nm, szintén kiszállási díjjal, anyagárral és munkadíjjal. A műszárított borovifenyőből készült galéria négyzetméterára 12.000-21.000 Ft. A legtöbb vállalkozó, cég garanciát is vállal az általuk elkészített galériákra.

Forrás: ingatlanmagazin.com és Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK)