Fajárda

Elsősorban kertekben, parkokban használt járda a fából készített járólapokból álló kerti út. A kör keresztmetszetű vagy hatszögletű rönköket szorosan egymás mellé, homokágyra fektetik, és többször egymás után homokkal és vízzel bemosatják. A rönkök magassága 10 és 15 cm közötti.

Előnye, hogy igen esztétikus és természetes anyagról van szó, hátránya, hogy nedvesség hatására csúszóssá válhat.

Kész elemek

Boltban is lehet kész, járdának való rönkszeleteket kapni. Ez drágább megoldás, viszont mutatósabb és tartósabb járda készíthető az egyforma falapokból. Az egyes darabokat az elkészítés utolsó fázisában magas hőmérsékleten és nyomáson impregnálják, hogy az időjárásnak ellenálljanak. Akár vasúti talpfákból is építhetünk járdát.

Építése

Tűzzük ki az út pontos helyét, és emeljük ki a földet körülbelül 25 centiméter mélységben. A föld helyére a víz által könnyen átjárható kavicsréteget, arra pedig 5-10 cm vastag homokréteget terítsünk. A homok felszínét egy deszkával jól simítsuk el. Az út szélét jelölő deszkákat később majd eltávolítjuk. Állítsuk a fa járólapokat szorosan egymás mellé oly módon, hogy a közöttük maradó rés a lehető legkisebb legyen. Ügyesen kombináljuk a különböző átmérőjű darabokat. Szintező segítségével állítsuk a lapokat vízszintesre, majd gumikalapáccsal ütögessük, míg teljes felületükkel felfekszenek az aljzaton.

A járólapok között maradó réseket homokkal töltsük fel, és egy egyszerű seprűvel tartsuk rendben. Döngölővel vagy rázógéppel tömörítsük a járdát, és újra töltsük fel homokkal, mosassuk be vízzel. Hasonlóan járhatunk el, ha kőből vagy betonlapokból rakunk utat. Ezekhez az anyagokhoz az előzőnél is fontosabb a szilárd talapzat és a tömörítés, döngölés. A rések kitöltésére itt is használhatunk homokot.

Forrás: ingatlanmagazin.com