Faapríték

Bármilyen faanyag (erdőből, feldolgozott faanyagból stb.) egy-két centiméteresre feldarabolva. A különböző helyről származó alapanyag nedvességtartalma különböző, ezért bár általában méretre homogén, egyéb jellemzőkben eltérő tulajdonságú, kis térfogat-sűrűségű anyag. Tárolható prizmában a szabadban vagy épített tárolóban.

Elsősorban tüzelőanyagnak használható, de építőipari alapanyagként (aglomerált lapok, idompréselt elemek, szigetelőlapok gyártása, furfurol-gyártás stb.) hasznosítható.

Az aprítéktermelés előnye, hogy kis értékű fák is feldolgozhatók, hasznosíthatók a fafeldolgozási hulladékok.

Apríték készíthető

  • gallyazott és kérgezett méretes farészekből (mindenek előtt törzsrészből); ez esetben ipari felhasználásra (cellulóz, forgácslap stb.) alkalmas ipari aprítékot nyerünk,
  • méretes, és részben gallyazott teljes fából ipari felhasználásra (rostipar, vegyipar stb.),
  • méretes fa koronarészéből, kisméretű teljes fából, mindenek előtt energetikai célra,
  • speciális energetikai faültetvények biomasszájából a termesztés és a kitermelés jellegéből, technológiájából, a fafajból, stb. következően lemez-, rost-, cellulóz-, vagy egyéb vegyipari, takarmányozási, állattartási, kertészeti, településgazdálkodási, energetikai stb. célra.

Fabrikett

Faaprítékból (valamint fűrészporból, szalmából, esetleg más anyagokból) fabrikett is készíthető, mely mintegy öt centiméter átmérőjű tüzelőanyag.

Az előállításához száraz anyagra és a préselésükhöz sok, általában villamos energiára van szükség. Tárolása nedvességtől védve, korlátolt (általában egy-két évig) ideig lehetséges. A brikett árát az alapanyag szárításának és a préselésnek az energiaigénye határozza meg, de az értékesítéshez szükséges, nedvességtől védő csomagolási megoldás költsége sem elhanyagolható.

Forrás: Független Ökológiai Központ