Erkély

Az épület homlokzati síkjától kinyúló, szerkezetileg rendszerint konzolos, függesztett, vagy pontszerűen alátámasztott kialakítású és helyiséghez közvetlenül csatlakozó külső tartózkodó tér.

Erkélybeépítés

Az erkély beépítése mindenképpen bejelentésköteles átalakítás, egyes esetekben – önkormányzattól függően – építési engedély is szükséges hozzá. A törvényi előírás szerint: “építési engedélyhez kötött építmény olyan felújításahelyreállítása, átalakítása vagy korszerűsítése, amely a teherhordó szerkezetét érinti, a homlokzat jellegét (megjelenését) – annak szerkezetével együtt – megváltoztatja, illetőleg az építményben lévő önálló rendeltetési egységek számának, rendeltetésének megváltoztatásával jár”.

Ajánlatos látszati tervet készíttetni a bejelentés előtt, amennyiben ugyanis engedélyköteles lesz a munka, mindenképp szükség lesz erre. A látszati terv abban is segíthet, hogy az építésügyi hatóság munkatársa el tudja dönteni egyáltalán, hogy kell-e majd engedély.

Költsége

Az erkély beépítését átlagosan 30 és 50 ezer forintos négyzetméteráron vállalják a szakemberek, ami általában csupán az üvegezésre, valamint a légmentes zárásra terjed ki.

Fűtési költség csökkentése

Több helyről lehet hallani, hogy az erkély beépítésével 20-25 százalékkal is csökkenthető a fűtési költség, ám ez korántsem fedi a valóságot. Talán abban az esetben lenne igaz, ha annak az egyetlen helyiségnek a fűtését vennénk figyelembe, ahonnan az erkély nyílik, ám az épület teljes energiaigényét maximum 4-5 százalékkal lehet ily módon lefaragni. Egy panellakásban, ahol havonta 20 ezer forint a fűtésszámla, ez mindössze 1000 forintos megtakarítást jelent havi szinten.

Penész

A leggyakoribb és egyben legsúlyosabb hátránya az erkélybeépítésnek, hogy rendszerint néhány hónapon belül (a hidegebb hónapokban) megjelenik a penész, amit később szinte lehetetlen kiirtani. Persze ez nem minden esetben fordul elő, de nagyon gyakori.

A penészfoltok megjelenését a beépítés miatt kialakult hőhidak okozzák. Társasházak esetében fokozottan fennáll ennek veszélye. Az erkély anyaga beton, amely rosszabb hőszigetelő, mint a tégla, így amikor a beépített erkély felveszi a lakás melegét, ám a felső, illetve alsó szomszéd beépítetlen erkélyéről behatol a hideg a betonba, pára fog lecsapódni a meleg oldalon – azaz a beépített erkély plafonján és padlóján.

Ezt a jelenséget legfeljebb az erkély alatt és felett elhelyezett, legalább 10 centiméter vastagságú szigetelés lenne képes megakadályozni, viszont a probléma ott kezdődik, hogy a beépített erkély teteje a felső szomszéd erkélyének padlója.

További hátrányok

Sokan panaszkodnak arra is, hogy a beépítést követően sötétebb lett a lakás. Míg régen az erkély egyfajta kapcsolatot jelentett a természettel, a beépítéssel elveszítette ezt a funkcióját is.

Forrás: Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) és ingatlanmagazin.com