Építményszint

Építményszint az építmény minden olyan szintje, amely padlószinttel rendelkezik. Meghatározó mutatója minden szintnek a szintmagasság, mely azt mutatja, hogy mennyivel van magasabban az építményszint padlófelülete, mint főbejárata – bejárati előlépcsője – előtti járda.

Építményszintek

Pinceszint

Olyan építményszint, amelynek padlószintje az építmény szintterületének több mint 20%-ában kerül hetven centiméternél mélyebbre a csatlakozó rendezett terepszint alá.

Alagsor

Olyan építményszint, amelynek padlószintje az építmény szintterületének legfeljebb 20%-ában kerül hetven centiméternél mélyebbre a csatlakozó rendezett terepszint alá.

Földszint

Olyan építményszint, amelynek padlószintje az építmény szintterülete legfeljebb 20%-ában van (legfeljebb 70 centiméterrel) a csatlakozó rendezett terepszint alatt. Az építmény földszinti három oldalán nyitott, általában közhasználat céljára szolgáló területét árkádnak nevezzük..

Emelet(szint)

A földszint feletti építményszint.

Tetőtér

Az épület legfelső építményszintje feletti födémszerkezet felső síkja és a magastetőszerkezetének alsó síkja közötti – minden irányból épületszerkezettel körülzárt – tér. A beépítés nélküli tetőtér (padlás) nem minősül építményszintnek. (Lásd tetőtér-beépítés.)

Forrás: Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK)