Budapest Toplista

Az ingatlan.com Budapest Toplistája az alapján állítja sorrendbe a fővárosi kerületeket, hogy melyikben hányan keresnek lakó ingatlant – vagyis azt mutatja meg, mennyire felkapott egy-egy kerület. Az ország ingatlanhirdetési központjában több mint 82 ezer fővárosi lakóingatlant kínálnak bérlésre vagy eladásra. A Budapest Toplista az alapján áll össze, hogy a Medián-statisztikák szerint az egyes kerületekben található hirdetéseket hányan nézik egy adott időszakban.

A sorrendet elsősorban természetesen a kerületek lakosságszáma (vagyis közvetve az ingatlanok száma) határozza meg, de nem kizárólag. Az I. és V. kerület például a hetedik és nyolcadik helyet foglalja el a látogatottsági sorrendben, míg lakosságszámukat tekintve az utolsó három közt szerepelnek. Fontos szempont például, hogy egyes városrészekről azok is nézegetik a drága ingatlanokat, akik amúgy nem potenciális lakásvásárlók. Ugyanígy nincs értelme demográfiai változásokat sejteni a sorrendváltozások között. Ezért beszélünk inkább “felkapottságról”.

A látogatottság alapján négy csoportra oszthatók a kerületek (sportosan szólva A, B, C és D), melyek közt nem igen van átjárás – bár Erzsébetvárosnak augusztusban sikerült egy hónapra feljebb tornáznia magát a B csoportba, megelőzve a leszakadó XVI. kerületet.

Az aktuális eredményeket itt lehet megtekinteni.