Belső Hőszigetelés

A belsőoldali hőszigetelésnek sok hátránya van, de egyes esetekben muszáj ezt alkalmazni a szokásos külső hőszigetelés helyett.

Alkalmazása

Belső oldali hőszigetelést alkalmaznak a külső helyett például a műemlékházak esetében, amikor a szigorú szabályozás miatt nem lehet az épületek külső homlokzatának megjelenését megbontani, alkotóelemeit eltakarni, vagy ha a homlokzaton látványos díszítőelemek, kő- és téglaburkolatok találhatók.

Lehet az is, hogy egy társasháznak nincs pénze arra, hogy felújítsák az egész épületet, s a külső homlokzatot szigeteléssel lássák el, akkor az egyes lakástulajdonosok saját ingatlanukat szigetelhetik belülről. Az is előfordulhat, hogy a telek oldalhatáron álló épülethomlokzatok esetén szomszédjogi viták adódnak.

Hátránya

Két okból nem javasolják a belső oldali hőszigetelést. Egyrészt a hőszigetelés alatt a fal eredeti belső felülete még hidegebbé válik, ezáltal könnyen kicsapódhat rajta a levegőben jelenlévő pára. Vastagabb hőszigetelés esetén még az is lehetséges, hogy mindez a falazat anyagában, a fagyzónában történik, ami komoly épületkárokat is okozhat. Ezért belső oldali hőszigetelést csak alapos páratechnikai számítások után, úgynevezett párazáró réteg beépítésével lehet alkalmazni.

A másik gond a csatlakozó szerkezeteknél jelentkezik, hiszen azok a pontok, ahol a szigetelt külső fal a belső falakkal és a födémmel találkozik, erős hőhidak lesznek. Ezeken a részeken a belső felületi hőmérséklet a szigetelés előttihez képest is alacsonyabb lehet. Innen van sokaknak olyan tévhite, hogy a hőszigetelés párazáró volta miatt jelent meg a lakásban a penész.

A belső szigetelés télen megakadályozza, hogy a fal belülről átmelegedjen, így a kinti hideg a fal belsejébe hatol, ezáltal fagyveszélynek teszi ki a falban húzódó vízvezetékcsöveket. A nyári túlmelegedés ellen sem véd, sőt a hőtároló tömeg kizárásával ront a helyzeten. Mindemellett csökken a lakás alapterülete.

Előnye

Van néhány előnye is a belső hőszigetelésnek. Nincs szükség például állványra, valamint kevesebb hőszigetelő anyagból is meg lehet oldani a munkát. Sőt azt is lehet, hogy csak bizonyos helyiségeket szigetelők. Alapvetően a nyaralóknál, hétvégi házaknál lehet előnyös a belső hőszigetelés, mivel csak ritkán és rövid ideig használják azokat, ezáltal gyorsabban fel tudnak melegedni a helyiségek.

Készítése

Belső szigetelésnél a hőszigetelő anyagot – pl. polisztirol – úgy helyezik a falra, hogy ne maradjon olyan rés, ahol a szoba vagy egyéb helyiség levegője a fal és a hőszigetelés közé juthat.

A legegyszerűbb megoldás, ha a falra a hőszigetelő lapok és a gipszkarton táblák méretéhez igazodva kb. 40-50 centiméterenként gombamentesített száraz faanyagból lécvázat csavarozunk, majd a lécek közé szorítjuk (szorosan hézagmentesen) a szigetelőanyagot. Erre folytonosan, kisimítva fólia kerül, majd a keretre felcsavarozzuk a gipszkartont. Rétegrend belülről kifelé: gipszkarton burkolat (festve vagy tapétázva), párazáró fólia (faltól falig, padlótól mennyezetig), burkolat-tartó váz, hőszigetelés (a hely függvényében a váz között, vagy a váz között+alatt) és a fal. A fólia lehet egy 3 méter széles, a szigetelendő falszakasz hosszának megfelelő mezőgazdasági fólia is, amit nem kell ragasztani, vagy például egyéb, a kereskedelmi forgalomban kapható párazáró fólia, ami a saját ragasztójával tökéletesen összezárható.

Hőhidak ellen

Hogy a hőhidak minél kevésbé jelentkezzenek, érdemes vékony hőszigetelést alkalmazni. Így ugyan nem túl sok energiát tudunk megtakarítani, de a hőérzetük lényegesen kedvezőbb lesz. 3 centiméteres polisztirolréteg négyzetméterének nagyker ára kb. 700 forint+áfa. (2011-es áron) Ha lehetséges, a csatlakozó szerkezetekre is vezessük rá a hőszigetelést, mintegy fél méteres hosszban. A párazáró fólia megakadályozza, hogy a páradiffúzió során a falszerkezeten belül csapódjon le a víz. A gipszkarton burkolatot pedig azért ajánlják a szakemberek, mert nedvességfelvevő és -leadó képessége igen jó.

A hőhidak kiküszöbölésére vásárolhatunk ék alakú hőszigetelő lemezeket is, amelyeket a külső és belső falak-, illetve a falak és a födém érintkezésénél kell elhelyezni. Így megakadályozhatjuk a penészesedést. A szigetelőanyagokat álmennyezettel vagy gipszkartonnal eltakarhatjuk. Az ablakok káváinál is előfordulhatnak hőhidak. Eredetileg ugyanolyan vastag hőszigetelést kellene itt is alkalmazni, mint a falaknál, de általában a helyhiány miatt itt vékonyabb hőszigetelő lemezt tudunk felhasználni.

Hőszigetelő tapéta

A belső hőszigetelés nem túl hatékony, de praktikus módja a hőszigetelő tapéta alkalmazása.

Forrás: ingatlanmagazin.com