Árverés

Ha a pénzintézet a végrehajtási eljárás során lefoglalta az ingatlant és nem sikerült a gyors eladás sem, akkor árverésre kerül sor.

Lakóingatlan esetében a törvény megengedi, hogy a kikiáltási árat az árverés során 70 százalékra (nem lakóingatlan esetében 50 százalékra) szállítsa le a végrehajtó abban az esetben, ha a kikiáltási áron nem érkezik ajánlat.

Árverési tapasztalatok alapján az ingatlanárveréseknél meglehetősen nagy számú a 70 százalékon értékesített ingatlan. Ennek az az oka, hogy az árverésekre szakosodott „társaságok” járnak, akik esetenként előre megegyeznek, hogy ki veszi meg az ingatlant, és természetesen csak 70 százalékos áron. Bár az „összebeszélést” a törvény tiltja, azonban a színfalak mögött zajló alkudozásokat a végrehajtó nem tudja megakadályozni.

Az önkormányzatnak ugyanakkor elővásárlási joga van: 2009. augusztus 21-én lépett hatályba az a törvénymódosítás, amellyel az önkormányzatok elővásárlási jogot kaptak, hogy a területükön kényszerárverésre kerülő ingatlanokat megvásárolják, és azokat korábbi tulajdonosaiknak bérbe adják.

Ezért az önkormányzatokat időben – minimum 30 nappal az árverés előtt – tájékoztatni kell, hogy dönthessenek az adott ingatlan megvásárlásáról, elővásárlási joga gyakorlásához. A tapasztalatok szerint azonban az önkormányzatok nemigen rendelkeznek ehhez megfelelő anyagi forrásokkal.

Forrás: ingatlanmagazin.com