Hogyan Válassz Ingatlanközvetítőt?

Egy jó ingatlanközvetítő feladata, hogy szakértelmével, tapasztalatával, piacismeretével segítsen és képviseljen téged egy olyan piacon, amelyre az emberek nagy része az életben csak néhányszor merészkedik ki – az ingatlanpiacon. Hogyan lehet eldönteni, hogy a rengeteg ajánlkozó közvetítőből melyiket válaszd? Segítünk pár fontos szemponttal.

1. Válassz helyi tapasztalatokkal rendelkező céget

Mindenki a saját környékét ismeri a legjobban, de ez a nyilvánvaló tény egy ingatlan piacra kerülésénél válik igazán fontossá. Mindenképp olyan közvetítőt válassz, akinek más eladó ingatlanjai is vannak a környéken. Az ilyen cég ismeri az árakat, a környék jellemzőit, közlekedését, társadalmát, a lehetséges érdeklődőket, azok anyagi lehetőségeit. Bátran kérdezd meg a közvetítőjelöltet, hány ingatlant hirdet errefelé, mióta van jelen a környékén.

2. Szerezz minél több információt a közvetítődről

Ne csak egy árva mobilszám vagy email cím legyen az egyetlen, amit tudsz a cégről. Olyan közvetítőt válassz, amelynek van címe, rendes irodája, honlapja. Érdemes egy internetes keresőbe is beírni a cég vagy az ügynök nevét, hátha mások már leírták a tapasztalataikat. Ha tudsz, hagyatkozz megbízható ismerőseid ajánlására, tapasztalatára.

3. Keresd a régóta piacon lévő cégeket

Nem véletlenül dicsekednek a cégtáblák az alapítás dátumával, hiszen a régi, jól felépített, biztos lábon álló cégek rendszerint tényleg megbízhatóbbak. Különösen igaz ez az ingatlanpiacra, ahol sajnos nem ritka, hogy az újonnan alakult cégek nem tudnak hosszabb ideig talpon maradni.

Ha teheted, támaszkodjon egy régebbi cég tapasztalatára.

4. A közvetítőt kérdezd úgy, mintha állásinterjún lenne

Munkát, és az elvégzett munkáért pénzt adsz az ingatlanosnak. Természetes tehát, hogy hasonló kérdéseket tehetsz fel neki, mint egy állásinterjún szokás. Kérdezz rá, milyen végzettsége van, főállásban foglalkozik-e ingatlanokkal, milyen szakmai tapasztalatai vannak. Feltétlenül mondasd el vele a hirdetési stratégiáját: milyen honlapokon fogja hirdetni az ingatlant, milyen érdeklődésre számít, vannak-e már vevőjelöltjei.

5. Tisztázzátok a szerződés feltételeit

Az ingatlanközvetítővel kötött megállapodást írásos szerződésben fogjátok rögzíteni. Tisztázzátok előre, milyen feltételek vonatkoznak rád, pl. a szerződés szerint kizárólag ennél a közvetítőnél hirdetheted-e az ingatlant (ez a kizárólagos szerződés), vagy megbízhatsz-e másokat is. Egyértelműen állapodjatok meg a közvetítő díjáról is.

Az ingatlanközvetítői szerződések formanyomtatványok, ennek ellenére lehet változtatni rajtuk. Kérd el előre a szerződést, és ha indokoltnak tartod, nyugodtan javasolj módosítást. Ha erre nem hajlandó az ingatlanos, akkor keress másik közvetítőt.

Eladó vagy kiadó ingatlanod van? Add fel itt a hirdetésedet!