5 Tipp Az Ár Meghatározásához

Az árképzés érzékeny téma, az alkudozás tudományához pedig nem mindenki ért. Néhány szemponttal szeretnénk segíteni az ár helyes meghatározásában.

1. Ne árazd túl az ingatlant

Sokan értékesebbnek gondolják az otthonukat, mint amennyit ér, mert beleszámolják annak “érzelmi értékét” is. Az ár megválasztásánál vizsgáld meg a környékbeli, utcabeli, hasonló adottságú ingatlanhirdetéseket, de egy ingatlanközvetítő is sokat segíthet a megfelelő árazásban.

2. Építs alkutartalékot az árba

Mivel a vevők az árat irányárként értik, érdemes beépítened az alkutartalékot az árba. Hirdesd annyival drágábban az ingatlant, amennyit alkudozáskor engedni tudsz belőle. Úgy számolj, hogy az alku mértéke rendszerint 5-10 százalék között mozog.

3. Az ár a lélektani 9-esre végződjön

Biztosan te is megfigyelted, hogy az üzletekben gyakran nem kerek összegért kínálják az árukat, hanem az árak 9-re, 99-re végződnek. Bizony, lélektani hatása van annak az egy forintnak is (még ha ilyen érmét már régóta nem is használunk). Egyszerűen így olcsóbbnak tűnnek a dolgok.

Alkalmazd te is ezt az egyszerű trükköt. Tehát ne 12 millió forintért hirdesd a lakást, hanem 11,9 millióért.

4. Ne te alkudd le az árat – de ha mégis, jelezze!

Ha árról tárgyalsz, lehetőleg ne beszélj arról, hogy mennyire meg vagy szorulva, vagy hogy mennyire sürgős az eladás. Ilyen kijelentések hallatán a vevő keményebben kezd alkudni. Persze, ha valóban sürgősen el kell adnod az ingatlant, akkor azt jelezd még a hirdetésben.

Eladó vagy kiadó ingatlanod van? Add fel itt a hirdetésedet!