5 Tipp Az Ár Meghatározásához

Az árképzés érzékeny téma, az alkudozás tudományához pedig nem mindenki ért. Néhány szemponttal szeretnénk segíteni az ár helyes meghatározásában.

1. Ne árazza túl az ingatlant

Sokan értékesebbnek gondolják otthonukat, mint amennyit ér, mert beleszámolják annak “érzelmi értékét” is. Az ár megválasztásánál vizsgálja meg a környékbeli, utcabeli, hasonló adottságú ingatlanhirdetéseket, de egy ingatlanközvetítő is sokat segíthet Önnek a megfelelő árazásban.

2. Építsen alkutartalékot az árba

Mivel a vevők az árat irányárnak fogják fel, érdemes beépítenie az alkutartalékot az árba. Hirdesse annyival drágábban az ingatlant, amennyit alkudozáskor engedni tud belőle. Az alku mértéke rendszerint 5-10 százalék között mozog.

3. Az ár a lélektani 9-esre végződjön

Nyilván megfigyelte, hogy az üzletekben gyakran nem kerek összegért kínálják az árukat, hanem az árak 9-re, 99-re végződnek. Bizony, lélektani hatása van annak az egy forintnak is (még ha ilyen érmét már nem is használunk). Egyszerűen így olcsóbbnak tűnnek a dolgok.

Alkalmazza Ön is ezt az egyszerű trükköt. Tehát ne 12,1 millió forintért hirdesse a lakást, hanem 11,9 millióért.

4. Ne Ön alkudja le az árat – de ha mégis, jelezze!

Ha árról tárgyal, lehetőleg ne beszéljen arról, hogy mennyire meg van szorulva, mennyire sürgős az eladás. Ilyen kijelentések hallatán a vevő keményebben kezd alkudni. Persze ha valóban sürgősen el kell adnia az ingatlant akkor azt jelezze a hirdetésben.