Mit Kell Ellenőrizni A Lakásban?

Feltétlenül tisztázd a bérlés megkezdésekor, milyen állapotban van a lakás. Az ismert hibákat akár meg is nevezhetitek a szerződés mellékletében. Mindenképp ellenőrizd a cikkünkben szereplő részleteket.

1. Kezdd a kritikus hibákkal

Próbáld ki, hogyan nyílik és csukódik az összes ajtó és ablak, működik-e minden kulcs, le lehet-e engedni a redőnyöket. Nézd meg a festést a bútorok mögött is, főleg, ha át szeretnéd rendezni a lakást. Ellenőrizd, nem penészesek-e a falak, nincsenek-e beázások. Ház vagy legfelső szinti lakás esetében járd be a padlást is, ha lehet.

2. A közművek és a gépesítés állapota

Nyisd meg a hideg- és a meleg vizet a konyhában és a fürdőszobában is. Ellenőrizd, hogy biztonságosak-e az elektromos- és gázszigetelések, megvannak-e a hitelesítő matricák, plombák a mérőórákon. Kapcsolj fel minden villanyt, és indíts el minden háztartási gépet, amit csak lehet. Működik a hűtő, a tűzhely, a mikró és a mosógép? Fűts be és várd meg, milyen gyorsan melegszik fel a radiátor, konvektor vagy kandalló. Mikor ellenőrizte utoljára kéményseprő vagy a gázművek a fűtési rendszer biztonságát? Kérdezz rá ezekre is!

3. Tárolási lehetőségek: elég hely van a lakásban?

Gondold végig, van-e elég hely a saját holmijaid tárolására. Ha a lakáshoz tartozik tároló a pincében vagy bárhol, vedd szemügyre azt is, és kérdezd meg, használhatod-e. Ellenőrizd a szobák méreteit, és számolj utána, odaférnek-e a saját bútoraid, ha azokat hoznád.

4. Fizikai biztonság

Gondosan ellenőrizd a bejárati ajtót, a zárakat, az ablakok rácsait. Gondold végig, hol vannak biztonsági rések a lakáson, milyen nehéz bejutni a lakásba az erkélyen keresztül vagy a hátsó udvarból. Nem csak a valós biztonság fontos, de az is, hogy biztonságban érezd magad az új otthonodban.

Eladó vagy kiadó ingatlanod van? Add fel itt a hirdetésedet!