Médiahack – egy megtörtént eset

2016. június 1-5.

Valaki  feladott egy ingatlanhirdetést hozzánk, aminek a szövege aktuálpoltikai utalásokkal és tartalommal volt megtöltve.

A hirdető feltehetően arra számított, hogy a hirdetését felkapják a blogok, különböző híroldalak.

A hirdetést a keresőink közül többen bejelentették, hogy a szöveg zavaró, nem az ingatlanról szól. ÁSZFünk értelmében a hirdetés szövege csak az ingatlanról szólhat.

A hirdetőt felszólítottuk arra, hogy az ÁSZF alapján módosítson a hirdetés szövegén, ellenkező esetben törölni fogjuk. A hirdető nem akarta módosítani a szöveget. A moderátorunk még ilyen üggyel nem találkozott, ezért megpróbálta jóindulatúan kezelni a helyzetet és azért, hogy ne kelljen törölni a teljes hirdetést, a kérdéses részeket, amik nem az ingatlanról szóltak, eltávolította a hirdetés szövegéből.

A hirdetőnek nem tetszett hogy átírtuk a szöveget, ezért egy nyílt levelet fogalmazott Facebookon, amiben cenzúrával vádolta az ingatlan.com-ot és azt is leírta, hogy egyébként nem tükrözi a politikai véleményét az eredeti szövege, csak népszerűvé akarta tenni a hirdetését. Ezután a hirdetése szövegét lecserélte egy nekünk szóló nyílt levélre, és egy arra elképzelt válaszra, majd végül 2 nap múlva törölte a hirdetését.

A hirdetőnek felajánlottuk a teljes befizetett hirdetési díj visszafizetését.

A médiahack részben sikeres volt.

A fenti esetet a sajtó is felkapta, és “Poltikailag cenzúráz az ingatlan.com?” címmel jelentek meg cikkek több helyen.

Végül tanultunk is az egészből.

Hiba volt átírni a szöveget, és az is hiba volt, hogy sokáig hagytuk, hogy a hirdetés médiahackelésre alkalmas szövege kint legyen. Módosítottuk a moderátori eljárást is: azóta az eljárásunk az, hogy minden ilyen tartalmú hirdetéseket (legyen az politikai, pletyka, erotikus vagy bármi más) a lehető leghamarabb eltávolítjuk.

A hirdetés szövege az ingatlanról kell, hogy szóljon, mert ez szolgálja a valós keresők érdekeit.  Így tudjuk megvalósítani a küldetésünket: a hatékony ingatlan piacteret.